Közélet

2009.05.04. 13:27

Két és félmilliárdból újul meg a megyeszékhely központja

A megyeszékhely, valamint a megyét is érintő két útszakasz fejlesztéséről döntött a DDRFT. A tervezetekre összesen 3 milliárd 400 ezer forint támogatás várható.

Szeri Árpád

Kiemelten támogatja a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács Szekszárd történelmi városmagjának funkcióbővítő fejlesztését. A Pécsett ülésező testület döntése megnyitotta az utat a forrásteremtő nevesítéshez. Utóbbi tennivaló már a kormányra hárul.
A megyeszékhely a piactér, a Béla király tér és a vármegyeháza kertjének rehabilitációját kívánja megvalósítani. A piactér rekonstrukciója teljes átalakítást és bővítést tartalmaz. A jelenlegi helyszín műszakilag elavult, az igényeknek már régóta nem felel meg. A piac nemcsak műszakilag újul meg, de valódi városközponti tartalommal telítődik, közösségi térré válik, s alatta mélygarázs is lesz.

A tervezet összköltsége 2 milliárd 475 millió forint, támogatási igénye 1 milliárd 720 millió forint. A 2007-2008. évi Dél-dunántúli Akcióterv alapján a megyei jogú városok fejlesztésére összesen 2 milliárd forint keret állt rendelkezésre, amelyből Kaposvár már felhasznált 1 milliárd 100 millió forintot, így Szekszárd 900 millió forint támogatási kerettel rendelkezett az adott tervezési ciklusban. Tekintettel arra, hogy a 2009-2010. évi akciótervben további 2 milliárd 800 millió forint áll a két megyei jogú város rendelkezésére, így a korábbi maradványösszeg mára kiegészült, s a tervezet befogadható. A városnak 40 százalék erejéig vállalnia kell egy, a rendszerbe épülő gazdaságfejlesztési program végrehajtását. A célkitűzés gördülékeny megvalósítása érdekében a megyeszékhely magántőkét is igyekszik bevonni. Az idei év jelentős része az előkészítésé, a munka várhatóan jövőre kezdődhet meg.

A DDRFT ülésén nevesítették a Mágocs-Dombóvár és a Simontornya-Pálfa összekötő út felújítását is. Az előzményekhez tartozik, hogy a kormány idén március 4-én tartott ülésén a nem megfelelő előrehaladás miatt országosan 13 kiemelt projekt akciótervi nevesítésének visszavonásáról döntött. Ezek között volt a két említett Tolna megyei is. Ez a visszavonás látszólag visszalépést jelentett, ám a valóságban éppen ez a döntés gyorsította fel a tervezetek műszaki előkészítésének menetét. Mindezek után minden remény megvan arra, hogy jövő évben a két helyszínen megindul - és legkésőbb 2011 közepére be is fejeződik - az út beruházás. A Mágocs-Dombóvár szakaszra mintegy 440 millió forint jut, míg a másikra 1 millió 320 ezer. 

Két út áll előttünk: az engedélyezés már kész

Az útberuházások esetében mindkét fejlesztési javaslat kedvezményezettje a NIF ZRt. A projektgazda tájékoztatása alapján a Szekszárd-Simontornya út esetében az engedélyezési terv már rendelkezésre áll, míg építési engedély május végére várható. A projektgazda a kiviteli terv elkészültét júniusra várja. A Mágocs-Dombóvár út esetében az engedélyezési terv kész, az építési engedély júliusra várható. A kiviteli terv elkészültét augusztusra lehet tenni.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!