Közélet

2009.05.23. 16:50

Mobilgátak védenék a házakat az áradástól

A mindenkori árvízszint fölött tudna védekezni Báta, ha nyerne az uniós mobilgát pályázaton.

B. K.

A település 1,8 kilométer hosszú, 3 méter széles gátrendszert építene a falu alsó részén, mely műszaki útként is funkcionálna. Árvízkor erre építenék rá az alumínium mobilgátat.

Sziebert György polgármester elmondta, a mobilgát hetvennyolc ingatlant védene. Ezzel együtt a sárközi falu átemelő rendszerre és csarnok építésre is pályázik. Előbbi az esővíz Dunába emelésére szolgálna, utóbbiban az alumínium gátrendszer elemeit tárolnák.

A településvezető arról is beszélt, hogy négy elvi variáció jöhetett szóba az árvízi védekezést illetően. Az elsőt, vagyis, hogy nem védekeznek, azonnal elvetették, már csak azért is, mert uniós előírás szerint 2013-ra nem maradhat olyan ház, melyet veszélyeztet egy esetleges árvíz.

Nagyobb térképre váltás
A falu vezetése ugyanígy nem gondolkodott abban sem, hogy állandó, nagy gátat épít, ez ugyanis magánterületek kisajátítását jelentette volna.

A mobilgát építésében érintett telektulajdonosok többsége írásban adta beleegyezését. A beruházás közel ötszázmilliós, ebből 1,8 millió forintot kellene állnia az önkormányzatnak. A pályázatot hétfőn adták be a környezetvédelmi minisztériumhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!