Közélet

2009.06.13. 17:31

Gyászolni csak méltóképpen lehet

A dombóvári kistérség több településén is felújították az elmúlt években a ravatalozókat. Ehhez mindenhol pályázati segítségre volt szükség. Idén Dombóvár és Dalmand szeretne ehhez támogatást nyerni.

TEOL/Hanol Erzsébet

Dombóvár mindkét köztemetőjében felújításra vár a ravatalozó. A tervekből idén lehet valóság, hiszen költségvetésében 6,5 millió forintot különített el a város vezetése erre a célra. Ezen felül 2,7 millió forintot szeretnének a Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által kiírt pályázatból nyerni a belső felújításra, a kért támogatáshoz további 900 000 forint önrészt biztosít az önkormányzat.

Dr. Farkas-Szabó András jegyző elmondta, hogy korábban már készült egy nagyszabású terv a Hetényi úti köztemető ravatalozójának teljes átépítésére és rendezésére, de ez önerőből nem valósulhat meg. A kisebb, újdombóvári ravatalozó van rosszabb állapotban, az elmúlt években már többször kisebb tatarozásra szorult a beázások és a potyogó vakolat miatt. Ezúttal viszont kívül-belül korszerűsíteni szeretnék.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Fotó: Tilinger S.
[/caption]

A képviselő-testület tavaly úgy határozott, hogy mindkét sírkertben faszerkezetű előtetőt építenek a ravatalozókhoz, ehhez már megvannak az engedélyek. Azonban a kivitelezés együttes költsége valószínűleg meghaladja az elkülönített összeget, így nem biztos, hogy mindkét helyszínen megvalósul a beruházás.

Hasonló a helyzet Dalmandon. Ott két millió 175 ezer forintból szeretnék felújítani a ravatalozót, ebből az önkormányzat 544 ezer forint önerőt vállal magára, a fennmaradó részt TEKI pályázatból szeretnék fedezni - árulta el Dr. Foki Csilla körjegyző. Az épületre jócskán ráfér a felújítás, ugyanis megsüllyedt, hullik a csempe, a járólapok megrepedeztek. A pályázatokat augusztusra bírálják el, így a munkák idén elkezdődhetnek.

A kistérségben több helyen már végrehajtották a felújításokat. Döbrököz 2001-ben nyert 5 és fél millió forintot TEKI pályázaton, ehhez még hitelből hozzátettek több mint 2 milliót, így teljes egészében megújulhatott az épület - mondta Szili Lajosné. A polgármesterasszony hozzátette, a közeljövőben tervezik, hogy közfoglalkoztatásúaknak munkát adva rendbe teszik az elhagyatott sírköveket.

Csikóstőttősön és Kurdon 2007-ben újították fel a kápolnákat. Előbbi településen állandóan elöntötte a víz az evangélikus és a katolikus temető között épült ravatalozót, így az építkezéshez előbb le kellett bontani a kápolna jelentős részét, hogy megoldják ezt a problémát. A munkálatokhoz szükséges pénz nagyobb hányadát, 4 millió forintot pályázati úton termetett elő az önkormányzat, önerőből pedig kétmilliót tettek hozzá - mondta el Pintér Szilárd polgármester. A felújítás során átalakították a tetőszerkezetet, és hűtési lehetőséget biztosítottak, valamint vizesblokkot alakítottak ki a temető területén.

Kurdon is jelentős bontási feladatokkal kezdődött az építkezés, hiszen egy boncoló is tartozott a régi ravatalozóhoz, amely sem kegyeleti, sem egészségügyi szempontból nem felelt meg a követelményeknek. Szentpáli Árpádné polgármester elmondta, hogy pályázaton nyert több mint 4 millióból és az 5 millió forintnyi önerőből nemcsak magát az épületet, hanem annak környékét is meg tudták szépíteni.
Valamennyi helyen folyamatos karbantartással gondoskodnak arról, hogy csak évek múlva legyen szükség legközelebb felújításra.

Boncolóra nincs, de hűtési lehetőségre szükség van

A dombóvári városüzemeltetési irodában elmondták, hogy náluk nincs konkrét előírás arra vonatkozóan, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie egy ravatalozónak, de az építkezések, felújítások előtt mindig ki kell kérni a tűzoltók és az ÁNTSZ engedélyét. A korábbiakkal ellentétben ma már nincs szükség boncolóra, viszont szerencsés, ha a hűtési lehetőség helyben biztosított. A legtöbb helyen előtetővel oldják meg a kinti ravatalozást, és a temetést végző személyek számára is kialakítanak egy külön helyiséget.

Fotó: Tilinger S. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!