Közélet

2010.03.15. 13:01

A nők fele megfertőződik szex közben

Bár a szűrőprogramokat igyekeznek népszerűsíteni az egészségügyi szakemberek, a méhnyakrák halálozási adatai az elmúlt tíz évben nem változtak - tájékoztattott dr. Répásy István, a Balassa János kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa.

TEOL

A betegség a daganatos eredetű halálozások második leggyakoribb oka a nők körében világszerte. Magyarországon évente 1200 nőnél jelentkezik invazív méhnyak daganat, és 500 fiatal – középkorú nő hal meg emiatt, ami az európai átlag háromszorosa. A méhnyakrák kialakulásáért az esetek közel 100 százalékában a humán daganatkeltő papillómavírusok (HPV) tehetőek felelőssé.

A kórokozónak több mint 100 alfaja ismert, ezek közül 15 magas kockázatú, köztük is leggyakrabban a 16-os és 18-as típus okoz problémát. A fertőzés nemi úton terjed, és a méhnyakrákon kívül más súlyos megbetegedéshez vezethet, így a kellemetlen és nehezen gyógyítható nemi szemölcsök kialakulásáért is felelős lehet. A szexuálisan aktív fiatal nők több mint fele megfertőződik élete során, ami sokszor csak a nőgyógyászati rákszűrés alkalmával derül ki. 

Ma már  hazánkban is elérhető a HPV elleni  védőoltás, amelynek 2 fajtája van forgalomban. Jelenleg  9-től 26 éves korig adható. Egyes vélemények szerint csak a még szexuálisan inaktív fiataloknál, gyerekeknél hatásos. Bizonyos kutatások viszont rámutattak, hogy a már aktív, és korábban fertőzésen átesett nők védelmét is megerősítheti.

A TB nem támogatja a vakcinákat, a térítési díj nagyon magas, közel 100 ezer forint. Megyénkben több önkormányzat is támogatja az oltásokat, részben, vagy teljes egészében fedezve az összeget. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az ingyenes szűrővizsgálatokon azoknak is részt kell venniük, akik megkapták az oltást, mivel teljes egészében az sem jelent védettséget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!