Közélet

2010.03.09. 11:02

A PSZÁF elnöke szerint a probléma tovább nőhet

Dr. Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke tartott előadást a Magyar Vállalkozói Szalon hétfői összejövetelén.

V. B.

Még nem lehet tudni, hogy meddig növekszik a problémás hitelezések száma, amely a kilencven napot meghaladó fizetési késéseket jelenti, hangsúlyozta dr. Farkas Ádám hétfőn a Magyar Vállalkozói Szalon előadásán a Mészáros Borházban. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke szerint jelenleg az összes hitelállomány mintegy tíz százalékánál tapasztalható ez a probléma, amely vélhetően tovább növekszik.

- A bankok profitja 2004 óta folyamatosan csökken, sőt már elérte azt a kritikus szintet is, ami kétségessé teszi, hogy érdemes-e egyáltalán ebbe a szektorba befektetni - hangsúlyozta a szakember.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke
[/caption]

- Az utóbbi évtizedben ilyen helyzettel még nem szembesült az ágazat. A nehézségeket 2008-tól, a válság kezdetétől lehet tapasztalni, tavaly év végére pedig egyértelművé vált a hitelek zsugorodása, különösen a deviza alapú hiteleknél.

Az eredmények nem mutatnak biztató jövőképet 2010-re sem, hiszen számítások szerint tovább csökken idén a pénzintézetek profitja. Ennek ellenére az összeomlás veszélye nem fenyegeti a magyarországi bankokat, amely annak is köszönhető, hogy a tőkeállományuk kimondottan erős, a törvényekben előírt 8 helyett, mintegy 12 százalék - tette hozzá dr. Farkas Ádám.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!