Közélet

2010.03.30. 19:04

Csak az tudja élvezni, aki jól csinálja

Az első elemzés óta tavaly csökkent először az eladott könyvek példányszáma és forgalma. Ez azzal is magyarázható, hogy a fiatalok egy része nem tud, és nem is szeret olvasni.

Molnár Ágnes

A tavalyi könyvforgalmi adatokat nézve a magyar könyvpiac először mutatott csökkenést 1997 óta, állapította meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete. Ez a nehezebb gazdasági helyzet mellett azzal is magyarázható, hogy az emberek egyre kevesebbet olvasnak. Persze e szabadidős tevékenységnek a térvesztése annak is betudható, hogy a mai fiatalság nagy része egyszerűen nem tud olvasni.

Egy gyakorló tanár is egyetért ezzel a megállapítással, szerinte még egyes középiskolások sem tudnak sem folyamatosan, sem pedig hibátlanul olvasni. Így nem tudják megérteni a szöveget, hiszen az egymást követő szavak kiejtésével bajlódnak. Ennek fényében érthető, miért nem okoz nekik élményt ez az időtöltés.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nem árt korán megszerettetni a fiatalokkal az olvasást. Képünk illusztráció
[/caption]
A gyermekek olvasásszeretetét nagyban meghatározza, mit látnak otthon. Ha a szülők is rendszeresen olvasnak, és sokféle könyv is sorakozik a polcokon, vélhetően a gyerek is levesz majd egyet-egyet. Részben az olvasásra való nevelést hivatottak megalapozni a szakirodalmak is, ám ezek a kötetek az internet térnyerésével egyre inkább háttérbe szorulnak.
A diákok egy része már beéri azzal is, hogy a tömörített verziót olvassa el az világhálón. Sokszor ezt is csak azért, hogy a követelményeknek megfeleljenek, nem azért, mert tartalmas szórakozásra vágyik.

A Könyvimádók Blog télen készült felmérése szerint az olvasást kedvelő tizenévesek legszívesebben kalandregényeket vesznek a kezükbe, de dobogós helyen vannak a romantikus regények és a krimik is. Ugyancsak népszerűek a sci-fik, majd őket követik a történelmi és fantasy művek.
Csak ezután következnek az ismeretterjesztő, valamint a horror könyvek.

Balogh István, a szekszárdi Tankönyv-Ker. Bt. tulajdonosa azzal szeretné olvasásra csábítani a fiatalságot, hogy átveszi a használt tankönyveket, és cserébe könyvutalvány formájában levásárolható a használt könyv árának 30 százaléka. Így mindenki tud választani és vásárolni az érdeklődésének megfelelő kötetet. Szerinte már egy könyv elolvasása által nyújtott élmény is elég lehet ahhoz, hogy valaki megszeresse ezt az időtöltést.

A magyarországi könyvforgalom a számadatok alapján 5 százalékkal bizonyult kevesebbnek 2009-ben, mint az előző évben. Azonban az infláció miatt a zsugorodás valójában 10 százalékot tesz ki. Az eladott példányszámokat tekintve pedig még nagyobb, összesen 11,5 százalékos visszesés figyelhető meg.

A felmérésnek egy pozitív eredménye van. A közoktatási tankönyvek és a nyelvkönyvek piaca a többihez képest jobban teljesített, ebből látszik, hogy a tanuláshoz még mindig megvásároljuk a szükséges szakirodalmat.

A hazai könyvforgalom alakulása (milliárd forint)

2000: 38,6

2002: 53,6

2004: 58,2

2006: 65,5

2008: 67,6

2009: 64,1


2002: 53,6

2004: 58,2

2006: 65,5

2008: 67,6

2009: 64,1 Nem árt korán megszerettetni a fiatalokkal az olvasást. Képünk illusztráció -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!