Közélet

2010.03.31. 19:33

Hatékony jelzőrendszer kell a gyermekvédelemhez

Címkék#Paks

Az iskolai, illetve a családon belüli erőszakról és a távoltartási rendelkezésről esett szó a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat által összehívott tanácskozáson.

V. T.

A gyermekvédelmi rendszer működésének alapja, hogy hatékony legyen a jelzőrendszer. Ennek érdekében az ebben érdekeltek évente áttekintik az eredményeket, gondokat. Borbás László, a szolgálat vezetője elmondta, hogy ezúttal az iskolai illetve családon belüli erőszakról beszéltek.

- Sajnos aktuális ez a problémakör – fogalmazott Borbás László. Jogszabályi változások is indokolták e témákat, hiszen a gyermekvédelmi bírság bevezetésének köszönhetően már van lehetőség szankcióra abban az esetben, ha az illetékesek elmulasztják jelezni egy gyermek veszélyeztetettségét.

Téma volt a távoltartás is. Dr. Kissné Bujdosó Klára, a paksi gyámhivatal csoportvezetője elmondta, ez még újdonság, a családon belüli erőszak elkövetőjének „eltávolítása” még nem napi gyakorlat, tapasztalatokról nemigen lehet beszélni. Annál inkább érdemes foglalkozni vele, hogy mindenki tudja, mi a kötelessége és joga. Hozzátette, az év eddig eltelt időszakában a paksi térségben több mint húsz gyermeket kellett „kiemelni” a családból különféle okok miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!