Közélet

2010.03.21. 17:37

Idén több vendégre számítanak a népszerű fürdőhelyeken

Még inkább a családok pihenőhelye szeretne lenni Dombori. Szálkán változatlanul a falusi turizmusra számítanak. A kistérség mindkét üdülőhelyén megkezdték a felkészülést a szezonra.

TEOL/Ihárosi Ibolya

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A közmunkások már megkezdték Domboriban az üdülőterület, illetve a strand rendbetételét. A gyerekeknek új homokozót alakítanak ki (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Szálka a falusi turizmus paradicsoma. Mint Pálfi János polgármester elmondta, nemhogy nem csökkent, hanem éppen emelkedőben van az idegenforgalom. Változatlanul a falusi turizmus a profiljuk. Nem csak az ország minden részéből, Európa több országából is érkeznek a községbe vendégek hosszabb-rövidebb pihenésre. Tizenkilenc család foglalkozik vendégek fogadásával a szálláshelyek száma kétszázharminc. A strandnak mintegy 20 ezer látogatója van évente.

Ennek megfelelően készülnek arra, hogy tiszta, virágos település fogadja a turistákat. Megkezdték a teljes nagytakarítást, karbantartást az egész faluban. A strand homokozása már megtörtént. Április elsejétől nyolc hónapra két közmunkást alkalmaznak a főállású karbantartó mellett. A közmunkások gondoskodnak a közterületek rendben tartásáról, gondozzák a parkokat virágokat. Évente 1,1 millió forintot költenek virágosításra.  

A tavasz egyik legbiztosabb jele, ha mozgolódnak a horgászok. Csernik József, a Hal-Szálka Horgászegyesület elnöke, önkormányzati képviselő kérdésünkre elmondta, az egyesület a faluhoz közelebb eső 5,7 hektáros úgynevezett kis tó gazdája. Már elvégezték az első tavaszi nagytakarítást. Komfortosítottak is, kihelyeztek két rögzített rönk garnitúrát; padot és asztalt. Várják a napi jeggyel horgászókat. A közgyűlés elfogadta az idei munkatervet, e szerint 50 naponta telepítenek különféle halat a tóba. Megtartják az idén is a szokás horgászversenyeket. Bizonnyal az idén is a tó partján rendezik meg a falunapot.

A családok kedvenc üdülőhelye szeretne lenni Dombori, mondta Wusching Gábor, a Fatodi Kft. ügyvezetője. A tavalyi rekord látogatottság tanúsága szerint erre meg is van az esély. A gazdasági világválság ugyanis visszavitte a látogatókat a hetvenes években igencsak kedvelt üdülőhelyre, ugyanis sok család nem gondolhat távolabbi és hosszabb nyaralásra.

Mint az ügyvezető elmondta, nem tudnak és nem is akarnak versengeni a wellness-központokkal, élményfürdőkkel, de a már elért színvonat nemcsak megtartani szeretnék, hanem a lehetőségek szerint javítani is. Ami a lehetőségeket illeti, azok csekélyek, legalábbis a pályázatok terén. Mivel üdülőhelyről van szó, kevés a kiírás, pedig ide azok az emberek járnak, akik a környező településeken élnek. A pénzes vendég nem Domboriba jön nyaralni. A nyaraló-tulajdonosok sem milliomosok. Nekik marad EDE, az Együtt Domboriért Egyesület, vagyis jórészt magukra és egymásra számíthatnak, beleértve a faddi önkormányzatot is.

A fejlesztéseket, felújításokat is a családi jelleg jegyében tervezik. Feltöltik a strandot, s új homokozót építenek a gyerekeknek. Szalonnasütő helyeket alakítanak ki. Az a fontos, tette hozzá, hogy azok a családok is jól érezzék magukat, akik nem tudnak százezreket áldozni nyaralásra. Változatlanul ingyenes marad a strand és a WC-használata. Reményeik szerint minden terük megvalósul a szezon kezdetére, ami itt június közepén a tanév végével kezdődik. Ugyancsak szívügyük, a már tíz éve tervezett Szekszárd–Tolna–Fadd-Dombori kerékpárút, hangsúlyozta Wusching Gábor. 

Folytatják a csónakkikötő építését

Mint megírtuk, a faddi önkormányzat cége, a Fatodi Kft. 5,2 millió forint pályázati támogatást nyert. A létesítményt a régi csónakkikötő helyén, a Dunasoron, a teniszpályával átellenben alakítják ki. A mintegy nyolcmillió forintos beruházás során többek között szabadtéri csónaktárolót, fedett kajak-kenu tárolót építenek, a parton zúzott köves, sorompókkal ellátott szervizutakat és parkolókat is létesítenek. A kikötő medencében közel ötven méter hosszú, másfél méter széles új stéghez lehet majd kötni a ladikokat. Várhatóan június közepére készül el a kikötő.

A közmunkások már megkezdték Domboriban az üdülőterület, illetve a strand rendbetételét. A gyerekeknek új homokozót alakítanak ki (Fotó: Gottvald Károly) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!