Közélet

2010.03.14. 18:38

Lavina lett a pletykából, megbukott a polgármester

Mőcsénynek csak ősszel, az önkormányzati választások után lesz újra polgármestere. Mint korábban megírtuk, Krachun Elemér polgármester februárban lemondott posztjáról.

Rácz Tibor

– A miniszterek, BKV vezérek százmilliókat nyúlnak le. Itt is megy a korrupció, csak itt nem lehet annyit ellopni – mondta a mőcsényi kocsma pultjánál álldogáló férfi a polgármesteri hivatalban történtekről. Egy másik férfi, aki Bátaapátiból jött, azt állította, indul ősszel az önkormányzati választásokon a polgármesteri székért. A nevét nem árulta el, azt mondta, azt akarja, hogy meglepetés legyen.

Többen arra a megállapításra jutottak, hogy zsíros állás lehet ott polgármesternek lenni, hiszen az atomtemető miatt rengeteg támogatást kap a falu. Érteni meg nem kell hozzá, úgyis a jegyző intéz mindent.

Mőcsénynek nincs polgármestere, Krachun Elemér február közepén lemondott posztjáról. Mint megírtuk, a képviselő-testület kezdeményezte a bíróságon a tisztségének megszüntetését. A lemondás bejelentését követően a testület jogi képviselője értelemszerűen elállt ezen per folytatásától.

Balogh László képviselő elmondta, nem a polgármester személye elleni támadás, amit tettek, még akkor sem, ha sokan azt hiszik: – Egy pletyka indította el a lavinát tavaly szeptemberben. A polgármester testvérét látták néhányan azon a földterületen, amit az önkormányzat másnak adott el. Csak ez után derült ki, hogy a jutalmakkal sincs minden rendben. Mi a falu lakosságának érdekeit tartottuk szem előtt, amikor ezt az ügyet elindítottuk – mondta a képviselő.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az élet nem állt meg Mőcsényben, megy tovább a polgármester lemondása után is. A történekről persze mindenkinek megvan a véleménye (illusztráció)
[/caption]

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói gyanúsítottként hallgatták ki Krachun Elemért és Andrásikné Pálfi Anna korábbi jegyzőt.

A gyanú szerint Krachun Elemér a képviselő-testület által hozott határozatról hamis tartalmú kivonatot készíttetett Andrásiknével. Az eredeti, 2007. szeptember 13-án született határozat azt tartalmazta, hogy az önkormányzat elad egy 4375 négyzetméter nagyságú, beépítetlen földterületet a Frici és Társai Kft.-nek. A Krachun Elemér által készíttetett kivonatban viszont már a Pajzs Kft. szerepelt vevőként.

Adásvételi szerződés 2008. december 17-én készült a hamis dokumentumok alapján, s ezeket nyújtották be a Bonyhádi Körzeti Földhivatalhoz is. Utóbbi a Pajzs Kft. tulajdonjogát 2009. január 7-én a nyilvántartásba bejegyezte.

A gyanú szerint Krachun és Andrásikné hivatali kötelességüket megszegve jogtalan előnyhöz jutatta a Pajzs Kft.-t. A történethez hozzátartozik, hogy a kft. a polgármester testvére, Krachun Szilárd, Bátaapáti polgármestere tulajdonában van.

Összegezve, a korábbi polgármester és jegyző a gyanú szerint elkövették a hivatalos személy által elkövetett közokirathamisítás, valamint a hivatali visszaélés bűntettét. A további vádhatósági intézkedések megtételére a Tolna Megyei Főügyészségnek van hatásköre és illetékessége.

Ám Krachun Elemérnek emellett azt is felrótták a képviselők, hogy 2008-ban és 2009-ben testületi határozat nélkül vett fel jutalmat, amellyel 3,6 millió forintos kárt okozott az önkormányzatnak. Információink szerint a polgármester javadalmazása, költségtérítése és az utána fizetett járulékok összesen mintegy 24 millió forintba kerültek az önkormányzatnak a 2006-os, 2007-es és 2008-as évben.

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen elhangzottakból kiderült, Krachun Elemér kérte az önkormányzattól szabadságainak megváltását, ami körülbelül egymillió forintjába kerülne a falunak. Mivel az önkormányzatnak likviditási hitelt kell felvennie, nincs arra pénze, hogy egy összegben ezt megfizesse. Így arról döntöttek a képviselők, hogy írnak egy levelet a volt polgármesternek, amelyben részletfizetést kérnek.
Emellett azt, hogy tisztázza, amikor Las Vegasban, Erdélyben és Békés megyében töltötte az idejét, szabadságon volt-e, s ha igen, azokat a napokat írja ki szabadságként.

A lemondás óta egyébként dőlnek ki sorra a csontvázak a szekrényből. Jönnek elő a kifizetetlen számlák, vagy például egy 1,2 millió forintos sikerdíjról szóló szerződés, amit egy cég egy 27 millió forintos beruházás pályázatának megírásáért kér, valamint önkormányzati tartozások, amit sorra rendeznie kell a testületnek.

Egyesek állítása szerint nem változott semmi a mőcsényiek életében a polgármester lemondásával, legfeljebb annyi, hogy most látják, hogyan marakodnak a képviselők.

Természetesen Krachun Elemért is megkereste hírportálunk, ám az ügyvédjével való konzultáció után azt mondta, egyelőre nem akar nyilatkozni.

Majd csak ősszel lesz polgármestere a falunak

Dr. Márton Gabriella, a település körjegyzője elmondta, a választási törvény szerint nem lehet időközi választást tartani az általános önkormányzati választások évében április 1-je és a választások között. Korábbra pedig nem lehet kiírni az időközi választást, mert a Krachun Elemér lemondása után ahhoz 72 napnak kellene eltelnie, ami viszont már túllép az április elsejei dátumon. Így októberig Lacza András alpolgármester látja el a település vezetésével kapcsolatos teendőket.

Leszögezte, a munka nem állt meg az önkormányzatnál, Mőcsény, Grábóc és Cikó képviselő-testülete a csütörtöki együttes testületi ülésen elfogadta a körjegyzőség költségvetését. Az alpolgármester emellett aláírta a Társadalmi Ellenőrző és Tájékoztató Társulással (TETT) a támogatási alszerződést.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!