Közélet

2010.03.10. 13:32

Megdöbbentette a helyieket, ami a temetőben történt - fotók!

Ismeretlen tettesek ellopták a Tengelic-jánosmajori temető ravatalozó állványát, amire a koporsókat helyezik. Vélhetően fémtolvajok fűrészelték, majd vitték el a vasszerkezetet.

TEOL/Sz.Á.

Alig akart hinni a szemének Lambert Józsefné, amikor azt látta, hogy nem látja a jánosmajori temető ravatalozó állványát. A vasból készült, egyszerű tartószerkezetet – amire a koporsókat helyezik – ugyanis valakik elvitték, magyarán ellopták. Méghozzá nem kevés energia befektetésével. 

– Az állvány négy lába betonba mélyedt, mind a négy csövet elfűrészelték az illeszkedésnél – mondta el a TEOL.hu-nak Lambert Józsefné, aki férje sírját ment meglátogatni. – El nem tudom képzelni, hogy ki lehetett képes erre.
– Megáll az ember esze, hogy milyen alakok vannak – fejezte ki elképedését Kiss Albertné, ugyancsak jánosmajori lakos. – Jó egy éve csináltatta meg a polgármesteri hivatal ezt az állványt – úgy is nevezzük, hogy Szent Mihály lovát – és már csak hűlt helye van. Ha valaki, ne adj'' Isten, most találna meghalni, hát vihetnénk hokedlikat a koporsó alá...

Gáncs István, a Jánosmajort is magába foglaló Tengelic polgármestere érezhető felháborodással nyilatkozott az esetről.
– Amíg magánemberként le lehet adni a fémet, addig egyesek mindent el fognak lopni, a legcsekélyebb gátlás nélkül – adta közre véleményét. - A tolvajok pedig, a húszezer forintos értékhatár miatt megússzák –különösebb következmény nélkül. Ez a morbid, súlyosan kegyeletsértő lopás már a megdöbbenésen is túlmutató érzelmet vált ki belőlem: nem is emlékszem, hogy lett volna példa ilyesmire.

A polgármester hozzátette, hogy az állványt lehetőségeik szerint igyekeznek mielőbb pótolni. Tökéletes védelem azonban továbbra sem garantálható, hiszen az eset azt bizonyítja: immár nemcsak azt lopják el, ami nincs lebetonozva, hanem azt is, ami be van betonozva.

Bagoly és csatornafedél is volt már célpont

A megyében már történt néhány különös fémtolvajlás, bár kategóriájában eddig egyedi a jánosmajori. Három éve Medinán lopták el a köztéri turulmadarat. Ugyancsak 2007-ben Pincehelyen szedtek fel három csatornafedelet és két, árkon átívelő, igen súlyos vaslemezt. Tavalyelőtt pedig hét csapadékvíz-elvezető rácsot emeltek el Simontornyán. Mindenesetre tavaly csökkent a fémlopások száma a tavalyelőtti helyzethez képest - közölte Daubner Gabriella, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője. Az átvevőhelyeket rendszeresen ellenőrzi a rendőrség, az átvételi érték elég csekély, gyakorta nem éri meg tettesek ráfordított "munkája".

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!