Közélet

2010.03.11. 19:23

Ne csodálkozzon: hivatalosan március 21-ig tart a tél

Kisebb fennakadásokat okozott a közlekedésben a márciusi hó. Az éjszakai fagyok kárt nem okoztak, de a sok csapadék nem kedvez a tavaszi mezőgazdasági munkáknak.

TEOL/Ihárosi Ibolya

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Csütörtök reggelre hótakaró lepte be az egész megyét. Szekszárdi pillanatkép (Fotó: Kiss Albert)
[/caption]

Alig okozott fennakadást, legfeljebb némi bosszúságot a megye közlekedésében az éjszakai havazás. Varga Zoltán, a Magyar Közút Zrt. regionális főmérnökségének ügyeletvezetője kérdésünkre elmondta, nagyobb havazás inkább Nagyatád és Csurgó környéken volt. A Mecsekben mintegy 15 centiméter hó hullott, Tolnában éjfél körül váltott hóesésre a havas eső.

Néhány munkagép végezte az éjszaka a főutak megelőző sózását előfordultak kisebb hófúvások, de sehol sem kellett hóekét bevetni. Az ügyeletvezető számokat nem tudott mondani, de a régióban előfordultak kicsúszások az utakról. Tapasztalataik szerint márciusban már nem veszik komolyan az autósok, hogy még mindig tél van.

– Kisebb-nagyobb, 5-10 perces késéseket okozott reggelre a vasúton az éjszakai hóesés, illetve hófúvás – mondta Imre Lászlóné, a MÁV Zrt. területi kommunikációs igazgatója. A déli órákra azonban már helyreált a rend a Tolna megyét is érintő vasút-vonalakon.

A gyerekek élvezték a márciusi havat, KATTINTSON a képekért!

– Öt-tíz percet késtek a helyközi autóbuszjáratok tegnap reggel, az éjszaka leestett hó miatt – mondta Szemelácz István, a Gemenc Volán forgalmi szolgálattevője. Hét óra körül három járat nem tudott bemenni, illetve felmenni az emelkedőn Alsónánára, mert a letaposott hótól tükörsima volt a mellékút. Kilenc órára azonban normalizálódott a helyzet.
A rendőrség ügyeletén elmondták, hogy balesetről nem érkezett jelentés, egy-két árokba csúszott autóval találkoztak a rendőrök, de intézkedésre nem volt szükség. Személyi sérülés nem történt.

Március 21-ig még hivatalosan tart a tél, addig a hó is benne van a munkaköri leírásában, mondta dr. Vörös Géza, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növény- és talajvédelmi igazgatója. Mérési adataik szerint az utóbbi húsz évben nagy időjárási szélsőségek fordultak elő március első felében. Mértek már -13 és plusz 22 fokot is, utóbbit például 2001 március 4-én.

Akkor az átlaghőmérséklet 17 fokos volt, amely egy gyengébb júniusi napban sem számít hidegnek. Még ennél is melegebb volt 1990 márciusában, akkor 12-én 23 Celsiusra szaladt fel a hőmérő higanyszála. Általában március 15-e szokott a vízválasztó lenni. 2005-ben éppen ezen napon olvadt el a hó, de úgy, hogy január 26-tól egyfolytában beborította a földeket. Ekkor mérték a -13 fokot is. Egy évvel előtte is volt egy kis márciusi hó.

Visszafelé haladva az időben 2003-ban január 9-től egészen március 6-ig tartott a hosszú tél 28-40 centiméteres hó borította a földeket. Az 1993-as március első hetében minden napon esett a hó, s majdnem olyan hideg volt, mint a február, de 97-98-99-ben enyhe volt a március. Most már elég is csapadékból, mondta a szakember.

Küszöbön áll a belvízveszély, a csütörtök reggelig leesett 8 centiméteres hó 7-8 milliméter esőnek felel meg, amit már nehezen fogad be a talaj. Nehéz rámenni a földekre, pedig sürgető lenne a fejtrágyázás. Természetesen a metszést is hátráltatja az időjárás. Szerencsére a növények még nem fakadtak ki, a fagy nem ártott semminek. Még a mandula sem virágzott ki, vannak évek amikor ilyenkorra már el is virágzik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!