Közélet

2010.03.27. 16:12

Ötből négyen nem tudják, súlyos bírságot kaphatnak

A kötelezetteknek már nem darab, hanem tömeg után kell megfizetniük a termékdíjat a kereskedelmi csomagolás után.

M. I.

Egy kiló műanyag PET-palack után például 350, míg az üveg után 30 forint a termékdíj. Sok gazdálkodót érintő változás az úgynevezett termékdíj-átalány bevezetése.

Az egyszerűsítést az a mezőgazdasági termelő alkalmazhatja, akinek a tárgyévet megelőzően legfeljebb tízmillió forintos árbevétele volt. Ebben az esetben az éves termékdíj kétezer forint, míg a tízmillió és az ötvenmillió forint közötti árbevételnél a termékdíj hétezer forint.

Annak a mezőgazdasági termelőnek, aki idén válik először kötelezetté, évi ötezer forint termékdíj-átalányt kell majd jövőre befizetnie. Az új belépőknek a KT10 BEJKE nyomtatványon az árbevétel megjelölésével április 30-ig a Regionális Ellenőrzési Központoknál termékdíjköteles tevékenységüket be kell jelenteni. Másik fontos változás, hogy a bevallási kötelezettséget - a termékdíj-átalányt fizetők, továbbá az újrahasználható csomagolást használók kivételével - egységesen negyedévente kell teljesíteni.

A szekszárdi vámhivatal főszemlésze, Kasza József elmondta, ellenőrzéseik szerint a gazdálkodók több mint 80 százaléka nem tett eleget bejelentkezési kötelezettségének, amiért akár százezer forintos bírság is kiszabható. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!