Közélet

2010.05.20. 17:52

Fellélegezhetnek! Egy éjszaka alatt 80 centit apadt a patak

Fellélegezhetnek a bonyhádiak, apad a Völgység-patak. Az ÁNTSZ a fertőtlenítésre szoruló területeket vizsgálja, az önkéntes tűzoltók még szivattyúznak, a Bonycom a károkat összegzi, a város pedig megtette a vis major pályázathoz szükséges bejelentést.

Vizin Balázs

Mostanra már mindenki megnyugodhatott Bonyhádon. A Völgység-patak 80 centimétert apadt egy éjszaka alatt, így újabb bejelentés már nem érkezett az árvíz miatt – tájékoztatott Farkas Attila, bonyhádi tűzoltóparancsnok. Most az lesz a feladatunk, hogy a mélyen fekvő részekről, ahol a víz nem vonul vissza, szivattyúzzunk.

Mint arról beszámoltunk, minden eddiginél nagyobb terület került víz alá Bonyhádon a hétvégén kezdődő esőzések miatt. Vasárnap reggeltől mintegy 100 ember dolgozott azon, hogy a hirtelen lezúduló csapadék ne veszélyeztesse a lakóépületeket – mondta a tűzoltóparancsnok.

– A Völgység-patak áradása miatt veszélyben voltak a Sport utcában lévő vállalkozások, azaz az Aldi, Lidl áruházlánc és a Shell benzinkút körüli szakasz, a Gyár utcai társasházak, valamint a Zrínyi utca ingatlanai. Ami menthető volt, azt még vasárnap mentettük is: a Sport utcában a buszok kiálltak a vízzel öntött területekről, és a vállalkozások nagyobb gépeit homokzsákokkal sáncoltuk körbe. Utána már csak arra figyeltünk, hogy a patak közelében lévő ingatlanokból ne kelljen kitelepíteni az embereket. A gyors apadásnak köszönhetően ennek a közelében sem voltunk – hangsúlyozta Farkas Attila.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Hétfőn még így nézett ki Bonyhád víz alá került városrésze. A kármentést és a védekezést már vasárnap megkezdték Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
Magyari Tamás, a Bonycom Kft. ügyvezető-igazgatója elmondta: a helyi védelmi bizottság koordinálta a mentést, amely során a saját árokásógépek, nagy- és kisteherautók mellett magánszemélyek, más cégek és az önkéntes tűzoltóság járműveit is igénybe kellett venniük.

– Mintegy 10 ezer homokzsákot töltöttünk meg. A Bonycom telephelyén 30 ember kizárólag ezzel foglalkozott. A hét elején három ivóvíz kutat kellett elzárni az emelkedő vízszint miatt. De az ivóvízellátás biztonsága zavartalan volt.

A szennyvíztelep védelmét keddig csak részlegesen sikerült megoldani. Itt mintegy 1,5 millió forint kár keletkezett a telephelyen lévő épületben, és a műszerekben. A védekezés és az utómunkálatok költsége a cégnél eléri a 6 millió forintot –  számolt be Magyari Tamás. Majd hozzátette: vannak még olyan kiadások, amelyekkel jelenleg nem tudnak számolni. Ilyen a szennyvíztelepen átfolyó csapadékvíz mennyisége, amit tisztítani kell.

Dr. László Eszter kistérségi tiszti főorvos elmondta: az ÁNTSZ szakemberei elkezdték felmérni a fertőtlenítésre szoruló területeket Bonyhádon. Ezek száma várhatóan nem lesz jelentős. Ígéretet tett arra is, lakossági tájékoztatókat is közzé tesznek. Tolna megyében a vízbázisok nem sérültek meg, az ivóvíz ellátás folyamatos volt. A szolgáltatás csak rövid ideig akadozott Nagymányokon, Váralján és Györén.

Varga Szilárd Mihály alpolgármester kiemelte: az apadás után a vízügyi szakemberekkel együtt bejárást tartanak a Völgység-patak mentén. A meder tisztaságát ellenőrzik, és az esetleges karbantartási munkálatokról tárgyalnak. Majd köszönetet mondott azoknak az önkénteseknek, akik aktívan segítették a tűzoltók, a katasztrófavédelem, és a Bonycom Kft. munkáját.
 
Három hónap is eltelhet, mire pénzhez jutnak

Bonyhád megtette a szükséges bejelentést a vis maior pályázathoz. Erre egyébként legfeljebb öt napjuk van – tájékoztatott Pilisi Edit, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság mentésszervezési osztályának munkatársa. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Államigazgatási Hivatal, és a területileg illetékes vízügyi igazgatóság szakemberei a helyszínt bejárva állapítják meg – várhatóan jövő hét kedden – ennek jogosságát.

A szakvéleményekkel együtt, 22 munkanapon belül kell a vis maior pályázatát benyújtani a településnek az Államkincstárhoz, illetve az Államigazgatási Hivatalhoz egy-egy példányban. Majd véleményezés után, az említett két intézmény küldi tovább az Önkormányzati Minisztériumhoz, ahol elbírálják az igénylést. Ez mintegy 1-3 hónapot vehet igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!