Közélet

2010.06.08. 08:02

Megbolondult a természet: visszafelé folyott a folyó - képek!

A Koppány a Kaposba, a Kapos a Sióba folyik ideális esetben. De előfordul, hogy a magas vízállás miatt változik a helyzet. A védekezésben résztvevők még nem pihenhetnek a Tamási kistérségben.

Wessely Gábor

Mivel a Balatont a Sión keresztül leengedték, volt olyan időszak, amikor a Kapos megállt – nem tudott a Sióba ömleni –, a Koppány meg visszafelé folyt, a Kapos magas vízállása miatt. A helyzet hamar rendeződött e téren, de fellélegezni még nem lehet. Regölynél hétfőn két utat is le kellett zárni a vízátfolyások miatt: a Keszőhidegkútra vezetőt és a vasúthoz menőt. A Kapos tetőzését ott mára várják.

Porga Ferenc polgármester szerint hosszan elhúzódik még a kárelhárítás. Regölynél egy gátszakadás is történt nemrég. Egy kanyarnál homokzsákokkal fogták meg a vizet. Ebben a faluban mintegy nyolcezer homokzsákot használtak fel, az egész Tamási kistérségben, a Kapos és a Koppány mentén, körülbelül harmincezret.

Az egymással szomszédos falvakban is lehet teljesen eltérő az árvízkép. Regöly mellett, Szárazdon – ahol a Kapos és a Koppány összefolyik – semmi probléma nincs a belterületen. Budai Mária polgármester örömmel mondja, hogy a vasúti töltés megvédte a házakat. Csak mezőgazdasági területek szenvedtek kárt.

Hasonlóképpen megúszta az árvizet a másik torkolati település, Tolnanémedi is. Itt a Kapos ömlik a Sióba. Miklós Lajos polgármester arról számol be, hogy náluk nincs árvíz, és a belvíz sem számottevő.

A térségben most Szakály és Regöly a legveszélyeztetettebb. Tamásiban nyugalom van a Koppánynál, az előző hetekben keltett riadalom elült, a vízszint magas, de nem vészesen. A területileg illetékes vízügyi igazgatóság szakaszmérnökségének vezetője, Beke Zsolt véleménye szerint, ha nem lesz csapadékutánpótlás, akkor is csak lassú apadásra lehet számítani.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Torma József (védősisakban) irányítja a védekezést Tamásinál Fotó: TEOL
[/caption]
Egyelőre fenntartják a III. fokú belvízvédelmi készültséget a Kapos mentén. A vezető mérnök úgy látja, hogy 1-1,5 hét biztosan rámegy, amíg rendeződnek a vízszintek a Kapos és a Koppány vízgyűjtő területén.

A Tamási kistérségben Torma József látja el a polgári védelmi feladatok koordinálását. Ő is lassú apadásra számít. A mentésben, becslése szerint közel ötszáz ember vett részt. Fóliás védműveket és nyúlgátakat építettek. Helytálltak, de az anyagi kár így is jelentős.

Partfalomlások, suvadások, épületkárok, mezőgazdasági veszteségek szerepelnek a listán. A károk többségét már hivatalosan bejelentették, s elvileg 90 százalékos támogatást kaphatnak az érintettek a vis mayor keretből.

A mezőgazdasági károkért – a polgári védelmi vezető megítélése szerint – részben a gazdák is okolhatók. Olyan helyeken is feltörték a gyepet és bevetették a földet, ahol várható volt az elárasztás. Mocsárrá vált a vetés. Kérdés, hogy ilyen esetben kapnak-e kárenyhítést. 

Tamásiban, összesen körülbelül 1,5 milliós igényt nyújtanak be a védekezési és kárelhárítási kiadások ellensúlyozására. Szakály, Regöly és Ozora több milliós támogatásra számíthat, hisz ebben a kistérségben, ezeken a településeken keletkeztek a legsúlyosabb károk.

Hetek óta nagy erőkkel védekeznek

Ez az árvíz elleni védekezés 39. napja a Tamási kistérségben. Részt vett a munkában 400-500 ember, 30-40 munkagép. Felhasználtak 30.000 homokzsákot. Lassú apadásra számítanak a Kaposon és a Koppányon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!