Közélet

2010.07.24. 08:07

A főigazgató aggódik a vidéki intézmények miatt

Elindítják a turizmus-menedzsment mesterképzést Szekszárdon, a PTE Illyés Gyula Főiskolai Karán. Horváth Béla főigazgató azonban aggodalmának adott hangot, hogy a felsőoktatás is egyre inkább Budapestre koncentrálódik.

TEOL/Ihárosi Ibolya

Az idei felvételi számai is igazolják, hogy felsőoktatás is egyre inkább Budapestre koncentrálódik, mondta dr. Horváth Béla egyetemi tanár, a PTE Illyés Gyula Főiskolai Kara főigazgatója a pénteki sajtótájékoztatón. A folyamat már évekkel ezelőtt elkezdődött, a következménye az lesz, hogy a vidéki fiatalok eleve a fővárosba jelentkeznek, ezért a kisebb vidéki intézmények előbb-utóbb eltűnnek. A vidék pedig elveszíti fiatal értelmiségét.

– Ez egy mesterséges képződmény, a felvételi szisztéma ezt szolgálja. Másrészt azt is látjuk hogy időnként még bele is nyúlnak a folyamatba, fogalmazott a főigazgató. Mint mondta, mindezt már jelezték az előző kormányzatnak, s a jelenleginek is, bízva abban, hogy változást lehet elérni.

Ami a főiskolai kart illeti, elindítják a turizmus-menedzsment mesterképzést. Ezzel kiépül a rendszer, az alapképzésben végzettek helyben megtalálják a továbbtanulás lehetőségét. A pedagógia mesterképzés egyik szakirányát, a kora gyermekkor pedagógiáját Szekszárdra telepítették. A hallgatók a második évet végzik itt.
Az alapszakon változatlanul sláger a kommunikáció és a médiatudomány.  

A bejutáshoz 401 pontra volt szükség. Ugyancsak magas pontszámot ért el a környezetkultúra szak, ilyen csak három helyen van sz országban, de kis létszámmal. A szociális munka 408-as pontja a levelező képzésben mutat ilyen magas ponthatárt az állami finanszírozásban. A pedagógusképzésben a szokásos, vagy egy kicsivel magasabb pontszámok jelentek meg ebben az évben. A pontszámok emelkedése országos tendencia, mondta a főigazgató. 

A felsőfokú szakképzésben már régóta arra törekszik a kar, hogy egymásra épülő és oda-vissza átjárható rendszert alakítsanak ki. Vannak hallgatók, akik az alapszak után mentek vissza a szakképzésbe, még egy végzettséget szerezve.
Pótfelvételit is hirdetnek, amely mindig költségtérítéses. A jelentkezési határidő augusztus 10.
Kérdésünkre elmondta a főigazgató, hogy 372 hallgató jelentkezett a kara, s további százra számítanak a pótfelvételin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!