Közélet

2010.07.16. 09:55

Bukás fenyegeti a diákot

Ismét lehetőséget ad alsó tagozaton a buktatásra a nemrég módosított törvény. Ami újdonság, illetve visszatérés egy korábbi gyakorlathoz: immár nem szükséges a szülő beleegyezése.

TEOL/Szeri Árpád

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A buktatást úgy is felfoghatjuk, hogy a gyerek újabb lehetőséget kap a tananyag elsajátítására (képünk illusztráció)
[/caption]

Évismételtetésre eddig csak szülői beleegyezéssel volt lehetőség. Az elsős diák viszont csak akkor buktatható meg, ha a tanulmányi követelményeket az iskolából való igazolt és igazolatlan mulasztás miatt nem tudta teljesíteni.

A buktatni-nem buktatni kérdésében érvek és ellenérvek feszülnek egymásnak, már csak azért is, mert a pedagógiához – akárcsak a focihoz – mindenki ért. Például többször elhangzott, hogy az alulteljesítő tanulók kegyelemkettessel való átengedése csak növeli a lemaradásukat és később a többieket is hátráltatják. Kontraként viszont hozzá szokták tenni, hogy a buktatás maradandó kudarc érzést okoz, és a diákok többségét nem ösztönzi további tanulásra.

Mindezekkel együtt is Farkas Pálné az új változattal ért egyet. A szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola Grundschule igazgatója azt vallja: amennyiben a következő lépcsőfokhoz - osztályhoz – hiányoznak a szükséges alapok, akkor a gyermeket nem célszerű egy kegyelemkettessel továbbengedni.

– Ha ez mégis megtörténik, abban az esetben a gyermek akár nyolcadik osztályos koráig cipelheti magával azt a terhet, ami éppen a hiányból fakad - húzta alá az igazgató. – Tehát nem vagyok ellenzője annak, ha a hozzáértő pedagógus, éppen az alapok megerősítése érdekében, saját hatáskörben évismétlésre utalja a tanulót.

Tornóczky Gábor éppen most – azaz a nyáron lezárult tanévben – határozott úgy, hogy egyik tanulója jobban járna az évismétléssel.
– Ahogy korábban, most sem maradt el a szülővel való egyeztetés - mondta el a bátaapáti általános iskola igazgatója. – Jól eső érzéssel vettem tudomásul, hogy a szülő partner volt és elfogadta érveimet. A jövőben is hasonlóképpen teszünk, tehát minden ilyen esetben konzultálunk. Mindenesetre azt tartom jónak, ha a végső döntés egy szakember, azaz a megalapozott véleménnyel bíró pedagógus kezében van.

– Én nem is buktatásról beszélnék, hanem évismétlésről, melynek keretében a gyermek újabb lehetőséget kap a szükséges tananyag elsajátítására – fogalmazott Mezősi Árpád, a paksi Deák Ferenc Általános Iskola tanítója. – Ha a pedagógus jó szívvel alkalmazza ezt a megoldást, akkor az hasznos lehet. Magam is tapasztaltam már, hogy évismétlésre utalt gyermek később remekül helytállt a felsőbb osztályokban. Azaz, ezzel a - mifelénk is igen ritka – döntéssel a pedagógus nagyon is szolgálhatja a gyermek érdekét.

A szekszárdi Lobodáné Binder Gabriella három kisgyermek édesanyja: gyakorló szülőként egyetért azzal, hogy a buktatás joga visszakerült a pedagógushoz.
– Mindhárom fél - gyermek, szülő és pedagógus –  közös érdeke, hogy minél előbb felszínre kerüljenek a hiányosságok. Minél kisebb a gond, annál könnyebb orvosolni: ha csak úgy lehet, akkor a pedagógus döntése alapján évismétléssel.

EU-s országok: ahol van és ahol nincs buktatás

Anglia: nincs. Ausztria: van. Belgium: maximum egy-két alkalommal oktatási ciklus/szakasz végén. Dánia: nincs. Finnország: van. Franciaország: ciklus és szakasz végén lehetséges. Görögország: kivételes esetekben lehetséges. Hollandia: van. Írország: kivételes esetekben lehetséges. Lettország: az iskolatanács és a szülő együttes jóváhagyásával lehetséges. Németország: van. Portugália: kivételes esetekben lehetséges. Spanyolország: ciklus és szakasz végén lehetséges. Svédország: nincs. Szlovénia: a szülő jóváhagyásával lehetséges. (Forrás: www.eduport.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!