Közélet

2010.07.21. 07:12

Divatt lett döglött macskával pózolni

Macskatetem körül pózoló tinédzserek, részeg, káromkodó férfi a kocsma előtt, népszerű slágerre vicces képpel tátogó fiúcskák. A fenti filmecskéket milliók látták - az interneten.

Venter Marianna

Kis túlzással elmondható, hogy az ember előbb-utóbb találkozik magával a világhálón. Az internet nem csak végtelen információ- és adatforrás, a kíváncsiak szinte mindent megtalálhatnak rajta. Bár a legtöbb „feltöltős" oldal moderált, a tapasztalat azt mutatja, hogy igen nagy a tűréshatár, és bizony gyakran súrolják a jóízlés és a közerkölcs határát a feltett képek, filmek. Az etika kérdését pedig órákig lehetne boncolgatni.

Vajon mennyire etikus egy szinte mozgás- és beszédképtelen részeg emberről készült tíz perces filmet feltenni a netre, hogy ország-világ - beleértve a családját is - láthassa?

S akik azt válaszolják erre, hogy talán nem kellene eszméletlenségig lerészegedni, azok könnyen lehet, hogy egy szép napon saját magukat látják viszont, amint éppen a nadrágjukat igazgatják, vagy tátott szájjal horkolnak a vonaton. S meg kell barátkozniuk a gondolattal, hogy ezt milliók nézhetik, és fűzhetnek hozzá csípős nyelvű, olykor ordenáré kommentárt.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az Internet nem oka a különös viselkedésnek, csak felszínre hozza
[/caption]
- Miért ilyen hihetetlenül népszerűek az internetes közösségi portálok? Mi támasztja az emberekben az igényt, hogy olykor megkérdőjelezhető képeket, filmeket nézegessenek? - kérdeztük Kitanics Márk pszichológust.
- Többféle oka van ennek. Egyrészt az emberek sokat dolgoznak, és nincs igazán idejük valódi közösségi életet élni. Ezt pótolja az internet, esténként leülnek a számítógép elé, és a közösségi portálok, vagy az idegenekről készült képek, videók helyettesítik a valós társasági életet. Anyag pedig akad hozzá bőven, hiszen az internet kiválóan alkalmas az exhibicionizmus kiélésére.

- Olykor szinte beteges dolgok kerülnek fel a netre, és sokan úgy gondolják, hogy ezt a világháló gerjeszti.
- Ma sincs több beteges hajlamú ember, mint régen, csak az információs társadalomnak köszönhetően manapság jobban szem előtt vannak. Az internet nem oka ennek a viselkedésnek, csak egy eszköz, amely ezt napvilágra hozza.

- Mi a véleménye az olyan szélsőséges dolgokról, mint az elpusztult állatokkal fényképezkedő tinédzserek?
- Bizonyos rétegek igyekeznek olyan dolgokat kitalálni, amely megkülönbözteti őket másoktól, amit még senki sem csinált. Így keletkezik a divat, ami aztán terjed, és amikor már sokan csinálják, akkor nem menő többé, és abba is marad. Úgy gondolom, ebben az esetben is pusztán erről van szó, bár valóban kissé morbid az ötlet.

A törvény nem véd meg senkit saját magától

A polgári törvénykönyv szerint a kép és hangfelvétel készítéséhez akkor nincs szükség az érintett hozzájárulására, ha tömegfelvételről van szó, vagy ha nyilvános közszereplésen vagy közhatalom nyilvános gyakorlása során készült a felvétel, ha azt nem visszaélésszerűen használják fel. A magántitokhoz való jog körében a magántitok fogalma alatt az elektronikus hírközlési titkot is érteni kell.

Ám azt semmiféle törvény nem tiltja, hogy a jövendő munkaadók az interneten böngésszenek, ezen a módon is „tesztelve” a lehetséges jelölteket. Nem árt tehát meggondolni, hogy milyen képeket tesz fel valaki magáról, vagy kiket jelöl meg ismerősnek. Volt már rá példa, hogy kiderült: komoly állás esett kútba az internetre felkerült, kissé vadra sikerült buliról készült képek miatt.

Képalá: Hanzel János (balra) és Kocsis Balázs is szivesen lógnak a neten. A világhálóra akár rólunk is felkerülhetnek fotók, videók a tudtunk nélkül
Fotó: KA

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!