Közélet

2010.07.04. 18:41

Egy füllel nehéz tanulni

Az iskoláskor eléréséig húsz gyermekből egynél tapasztalható az egyik fület érintő halláscsökkenés, derült ki a Washington University School of Medicine kutatói által készített felmérésből.

F. K. É.

A fiatal életkorban jelentkező halláscsökkenés jelentősen nehezíti a gyermek beszédértési és nyelvhasználati képességeinek megfelelő fejlődését.

A korábbi években a gyermekorvosok és a tanárok is egyetértettek abban, hogy ha a gyermek legalább az egyik fülére tökéletesen hall, akkor a másik fülben kialakult halláscsökkenés nem akadályozza majd az anyanyelv elsajátítását és használatát.

Azonban a legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy már az egyik fülnél kimutatható halláscsökkenés is jelentősen rontja a gyermek nyelvi képességeket felmérő, szóbeli teszteken elért eredményeit.

Az egyik fület érintő halláscsökkenést gyakran hosszú ideig nem ismerik fel. A szülők gyakran a figyelem hiányaként, vagy „szelektív hallásként” értelmezik, ha a gyermek nem, vagy csak késve reagál az adott helyzetben. Pedig ha ilyet tapasztalnak, akkor minél előbb forduljanak fül-orr-gégész szakorvoshoz, a halláscsökkenés ugyanis hatékonyan kezelhető hallásfejlesztés, vagy hallókészülék segítségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!