Közélet

2010.07.08. 12:58

Jogosulatlanul akartak visszaigényelni egymilliárd forint áfát

Eddig két embert vettek őrizetbe, de a gyanúsítottak köre bővülhet – tájékoztatta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) hírportálunkat. Közben házkutatást tartottak többek között Szekszárdon is.

TEOL/M.I.

Egymilliárd forint általános forgalmi adót akart jogosulatlanul visszaigényelni egy olyan gabonakereskedelemmel foglakozó cég, amely az elmúlt években rendszeresen változtatta a nevét és cserélte vezetőit, mondta Sipos Jenő, a VPOP szóvivője.

Az említett cég egy 2007-re papíron kimutatott áfát kísérelt meg visszaigényelni, és bár a számlák a megtévesztésig hasonlítanak az eredetileg használtakhoz, a bizonylatok és a hozzátartozó szerződések valódisága kérdéses volt. Sipos Jenő elmondta, a gyanúsítottak a szervezeti átalakulásokkal folyamatosan igyekeztek megakadályozni az adóhatóságot a valós üzleti háttér feltárásában, abban bíztak, hogy időközben az egymilliárd forintot kiutalják nekik.

Az APEH azonban feljelentést tett a vám- és pénzügyőrségnél, és a múlt héten Budapesten több helyszínen, valamint Szegeden és Szekszárdon házkutatásokat tartottak az éppen a dél-dunántúli régióba áthelyezett székhelyű cég érdekeltségeinél. A szóvivő tájékoztatása szerint eddig két ember felelőssége állapítható meg, de a gyanúsítottak köre folyamatosan bővülhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!