Közélet

2010.07.09. 08:00

Jövőre megépülhet a strand, amit később bővíthetnek

A városban és környékén élők már alig várják, hogy elkészüljön a bonyhádi strandfürdő. A fejlesztést irányító Fürdő Kft. vezetője szerint a sokadszor átdolgozott tervek alapján elkészülhet a strand jövő nyáron.

Vizin Balázs

Kedvező feltételek mellett 2011 augusztusának végén már csoboghat a víz a bonyhádi strandfürdő medencéiben. Ezt ígéri dr. Glöckler Ferenc, a Fürdő Kft. ügyvezetője. Tisztában van vele, hogy sokakban merült fel kétely az elhúzódó fejlesztés miatt. Érzik a rájuk nehezedő nagy nyomást, amiért kézzel fogható eredményt még nem tapasztaltak az ígért fejlesztésben.

Mint azt elmondta, ez azért van, mert időközben többször kellett átdolgozni a fürdő terveit, több okból is. Egyrészt 2009 szeptemberében a közbeszerzési pályázaton induló vállalkozások túl magas árajánlatot adtak a megépítésre: a legalacsonyabb is nettó 840 millió forint volt, a tervezett 500 millióhoz képest. Ezért letornászták a műszaki tartalmat a reálisnak tűnő 500 millió forintos értékhez.

Azonban ekkor jött az újabb csapás: a módosított költségvetési szabályok miatt az önkormányzatnak 200 millió forintot át kellett csoportosítania a működési kiadásokra. Azért, mert ha működési hiánnyal rendelkezik a város, de van fejlesztési tartaléka, akkor azt kötelező előbbire átcsoportosítani, hogy az idei állami támogatásokra jogosult legyen.

Így összesen 300 millió forint maradt a fürdőberuházásra. Ebből kifolyólag újból át kellett dolgozni a már meglévő terveket, egy szerényebb konstrukcióra.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Glöckler Ferenc a látványterveket mutatja. Egy élmény- és egy gyermekmedencét alakítanak ki a meglévő forrásokból Fotó: M. D.
[/caption]

Dr. Glöckler Ferenc szerint a munka nem állt meg, június végére elkészültek az engedélyes tervdokumentációk, jelenleg a szakhatósági egyeztetések zajlanak. Kedvező feltételek mellett reálisnak tűnik július közepén az újabb közbeszerzési eljárás kiírása.

Azt is kiemelte, hogy a fürdőberuházás egy kritikus szakaszához érkezett. - A legutóbb elfogadott műszaki tartalomból már nem lehet lefaragni úgy, hogy az élvezeti értékéből ne veszítsen. Ezért nagyon fontos, hogy a mostani közbeszerzés sikeres legyen. Kedvező feltételek mellett reálisnak mondható a 2011 augusztus végi próbaüzem, hiszen ez a városnak, és a nyertes kivitelezőnek is érdeke lesz. Előbbinek azért, mert kész fürdőre lehet csak pályázati támogatást igénybe venni, így bővülhet tovább az első lépésben megépített strandfürdő - mondta dr. Glöckler Ferenc.

Ön szerint elkészül jövő nyárra a strandfürdő?

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Végh András
[/caption]

Végh András, Bonyhád: - Én bízom benne, hogy igen. Úgy vélem, minden városlakó érdeke, hogy minél előbb elkészüljön. Fontosnak tartom, hogy ne Tamásiba, vagy Paksra kelljen menni azoknak, akik fürdőzni szeretnének.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Mándrik Erzsébet
[/caption]
Mándrik Erzsébet, Bonyhád: - Én csak néhány napja költöztem Bonyhádra a családommal, de maximálisan támogatom a beruházást. Kiskunhalasról települtünk ide a férjemmel és a gyermekeimmel, ahol működik strand, és tapasztaltam előnyeit.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Győrfi Andrea
[/caption]
Győrfi Andrea, Bonyhád: - Kisgyermekes anyukaként fontosnak tartom, hogy végre a városnak is legyen egy önálló fürdője. Mi gyakran járunk strandolni, a kislányom nagyon szereti. Ezért biztos, hogy ha jövőre elkészül mi igénybe vesszük a szolgáltatásokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!