Közélet

2010.07.16. 20:52

Másfél millióval lopták meg a tűzifa árusok az idős házaspárt

Pár óra alatt kézre kerítették azt a két kazincbarcikai és egy sajókazai férfit, akik tűzifa árusnak álcázták magukat és megloptak egy idős házaspárt.

R. T.

Magukat tűzifa árusnak álcázó csalók loptak meg egy dombóvári idős házaspárt. Kitanics Zsuzsanna, a dombóávári kapitányság sajtóreferense elmondta, három ismeretlen személy csengetett be a sértettek otthonába azzal, hogy száraz tűzifát árulnak 1500 forintért mázsánként.

A háziak mindent elkövettek, hogy a csalást elkerüljék, lemérették az árusokkal a hozott tűzifát, illetve számlát is kértek a megrendelt mennyiségről. Az idős férfi még saját súlyát lemérve ellenőrizte is a mázsát, azt megfelelőnek találta.

A három férfi aztán azzal állt elő, hogy ők csak az első adagot szokták lemérni, utána már csak a tele mérőedényeket számolják. A fa látszólagos lerakását követően, a mérés alapján 98 mázsa után után kérték a vételárat, összesen 147 ezer forintot. Miután az idős nő bement a házba a pénzért, figyelmét elterelték, és elvittek a házból másfél millió forintot. Az udvaron mindössze 15 mázsa tűzifát hagytak.

A nyomozók pár óra alatt kézre kerítették a két kazincbarcikai és egy sajókazai férifit. Lakásukon házkutatást tartottak, majd kisebb értékre elkövetett csalás és nagyobb értékre elkövetett lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták őket. A bizonyítékok láttán mindhárman beismerő vallomást tettek. Egyikük, egy büntetlen előéletű 22 éves fiatalember, 28 és 29 éves társa azonban büntetett előéletű.

Mivel egyikük felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt követte el a cselekményeket ezért – hogy mentsék, ami még menthető – önként megtérítették az általuk a csalással, valamint a lopással okozott kárt is. A kár megtérítése miatt szabadlábon védekezhetnek mindhárman.

A csalás vétség 2 évig terjedő, míg a lopás bűntett 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény, tájékoztatott Kitanics Zsuzsanna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!