Közélet

2010.07.03. 07:21

Nélkülük ma már nem lehet boldogulni - fotók!

A mindennapi életben való boldoguláshoz elengedhetetlenné vált a digitális írástudás – hangsúlyozta dr. Menyhárt Éva helyettes államtitkár a főiskolán, ahol az e-Tanácsadó képzés frissen végzett hallgatói vették át tanúsítványukat pénteken.

Hanol Erzsébet

"Otthonosan mozog az informatika világában, de a saját közösségében van otthon!” Ez az eTanácsadói képzés mottója, amely röviden, tömören össze is foglalja a szakemberek szerepét.

A pénteki ünnepségen dr. Horváth Béla, a szekszárdi főiskola új főigazgatója kiemelte, hogy napjainkban még sok az úgynevezett digitális írástudatlan, vagyis azok akik nem találják helyüket a számítógépek korában, az információs társadalomban. Nekik nyújthatnak segítséget az újfajta ismeretek megszerzéséhez az információs társadalmi tanácsadók, az eTanácsadók.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Menyhárt Éva (balra), dr. Horváth Béla és dr. Nagy Janka Teodóra a szekszárdi képzés szakmai felelőse a tegnapi ünnepségen Fotó: G. K.
[/caption]
Az eMagyarország Programhoz kapcsolódóan a megyeszékhelyen 2006 óta foglalkoznak ilyen szakemberek képzésével, 2007 óta pedig akkreditáló és az országos megvalósulásért felelős intézmény a PTE Illyés Gyula Főiskolai Kara.

A tanúsítványátadáson az együttműködő NT Nonprofit Közhasznú Kft. vezetői mellett részt vett dr. Menyhárt Éva is, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációs és Postaügyi helyettes államtitkára is, akinek július elsejei kinevezése óta ez volt az első hivatalos programja.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az eMagyarország Programnak köszönhetően infrastrukturálisan már nagy lépéseket tett hazánk a fejlődés érdekében, de képességek terén még van mit tenni.

A most végzett eTanácsadóknak feladata ezek fejlesztése, illetve az igény ébresztése a kis közösségekben is. Csak így érhető el, hogy a magyar lakosság egyre nagyobb hányada természetes módon használja az informatikai tudást. Az államnak és a piaci szervezeteknek pedig kötelessége a továbbiakban is biztosítani a feltételeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!