Közélet

2010.07.16. 11:38

Nincs sok látnivaló, így jó, ha két napot maradnak

Címkék#turizmus

Az idén tovább csökkent a régióba látogató vendégek száma, de ugyanez jellemző országosan is. Szekszárd a megyeszékhelyek idegenforgalmát összehasonlítva az utolsó helyek egyikén kullog.

TEOL

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Belföldi turisták Szekszárd központjában. Szabó Gergely (balról), Biácsi Kata, Ignátkó Regina és Havasi Vivien Baranyából érkeztek (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az ország összes kereskedelmi egységének egyhatoda a megyeszékhelyeken található, szám szerint összesen 453. A régióban ebből 68 van, Pécsett 48, Kaposváron 14, Szekszárdon 6 szálláshely működik. A városok többségében a szállodák és a panziók mellett van turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház, kemping.

A megye egyik legkeresettebb kempingje Tamásiban van, a termálfürdő mellett. – Az idei forgalom lehetne jobb is – mondta Sziliné Fellinger Anita igazgató. A fürdőhöz négy apartman és egy motel is tartozik, de szabad hely sajnos mindenhol van. A mozgásszervi, porckopási és ízületi gondokat kezelő gyógyvíz miatt a külföldi vendégek száma a meghatározó, főleg németek és hollandok látogatnak ide, míg a hazai vendégek inkább hétvégén jönnek. Az idén sajnos – a kedvezményes belépők ellenére – tovább csökkent a forgalom.

A szekszárdi Pintér Rolandné elmondta, egy nagyobb és egy kisgyerekkel nem könnyű megszervezni a nyarat, pláne, ha az embernek nincs is rá sok pénze. A fürdő és strandbelépők drágák, egy négytagú család egyből ott hagy tízezer forintot. Nyaralni utoljára négy éve voltak, olyan helyen ahol ott is aludtak. Ez Ausztriában volt, Linzben, egy kis panzióban, azóta is ennek az emlékeiből töltekezik a család. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, nem is nagyon tájékozott az emberek többsége, hogy hol lehet viszonylag olcsón, kényelmesen nyaralni itthon.

A vidéki városok közül például a tolnai Thelena Hotel wellness szolgáltatásai nem megfizethetetlenek egy hazai vendég számára sem. Papp Endre igazgató elmondta, ennek ellenére a tavalyi visszaesést nem sikerült megállítaniuk, ami a forgalmukat illeti. A vendégeik 70 százaléka külföldi, főleg osztrák, német, olasz és újabban finn. Igaz az is, hogy nem tudnak olyan vonzó programot összeállítani az érdeklődőknek, ami hosszabb távra, akár egy hétre is leköthetné őket. Így marad egy-egy borkóstolás szervezése, illetve a házon belüli kényelem: szauna, hidegvizes csobbanó, hidromasszázs.

A KSH adati szerint tavaly a régió leglátogatottabb városa Pécs volt, százezer vendég foglalt szálláshelyet, de így is negyvenezerrel kevesebben jöttek ide, mint öt évvel azelőtt. A megyeszékhelyek rangsorában az élen Eger és Debrecen áll (129 ezer vendéggel), őket Szeged (112 ezer), majd Pécs, illetve Győr és Miskolc (94 és 91 ezer) következik. Szekszárd a sor végén van, 14 ezer vendéggel.

Ez utóbbira egyfajta magyarázat a minőségi szálláshelyek alacsony száma is. Ha például felütjük a telefonkönyvet Szekszárdnál, és keresgélni kezdünk benne a hotel, panzió vagy a szállás címszó alatt, csalódottan vehetjük tudomásul, hogy így egyetlen címet találunk: a kevés vendéglátós is ugyanis különböző fantázia neveken van bejelentkezve.

Szekszárd neve már összeforrt a minőségi borral

Az elmúlt években egyre több borász alakított ki vendégfogadásra is alkalmas szobákat a pincészete mellett. Ez azért is fontos lépés, hiszen a borkóstolásra érkezők mindegyike élvezni tudja így az esemény minden pillanatát. Az egy-egy éjszakára berendezkedett szállásadók az árakkal a falusi turizmus szintjéhez igazodnak, reggelivel együtt fejenként 5000-8000 forintot kérnek el. Ezeknek a vendégeknek a többsége azonban nem marad tovább egy éjszakánál, így nem növelik például a helyi éttermek forgalmát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!