Közélet

2010.07.16. 15:55

Ősi tradíciókat idéznek meg modern technikával

Szemkápráztató és a szó igazi és átvitt értelmében is tüzes előadással örvendeztette meg a nézőket a Magma Tűzszínház előadása csütörtökön este Pécsett.

V. M.

A látványszínház egyik alapítója, és az előadások szereplője Farkas Linda, aki Tolna megyei születésű.

- Minden Szekszárdon kezdődött, a tűzforgatással - mondta Linda, aki most Szombathelyen él. - Hobbinak indult, végül hivatás lett belőle. Amit mi csinálunk, az nem a hagyományos cirkuszi technikán alapul.

A legújabb, legmodernebb zsonglőrtechnikát alkalmazzuk, ugyanakkor évezredes ősi hagyományokat is beépítünk, például maori és kínai eredetű eszközöket is. A tradíció tehát ősi, a technika viszont harmadik évezredbeli.

A jelmezt, a díszleteket, a koreográfiát maguk készítik, az előadások pedig egy-egy történetet mondanak el, vagy egy téma köré épülnek. Pécsett a Láva című tűzjelmez varietét adták elő Farkas Linda mellett Sarkadi Ildikó, Zolletnik Zsófia és Haáb Róbert szereplésével. Ebben szemkápráztató jelmezek szerepeltek, amelyek égő elemeket is tartalmaztak. Linda elmondta, hogy szívesen kapcsolják össze az előadásokat más művészetekkel, például videóanimációval, zenével, tánccal, a cél az, hogy egy összművészeti produkció jöjjön létre, amelynek fő eleme a tűz.

A Magma Tűzszínház nem csak Magyarországon egyre ismertebb, Európa számos országába kaptak már meghívást. n V. M.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!