Közélet

2010.07.07. 09:06

Régi gondok szűnnek meg Szálkán

Az előző vízrendezési pályázat sikerén felbuzdulva Szálka tavaly ősszel beadta a munkálatok második szakászára vonatkozó pályázatát a DDOP-2009-5.1.5/B. számú, Települési kül- és belterületi vízrendezés című kiírásra.

Hanol Erzsébet

A „Szálka község vízrendezése – II. ütem” elnevezésű anyagról 2010 februárjában támogató döntés születetett. Az erről szóló megállapodást pedig júniusban írta alá az önkormányzat a közreműködő Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséggel.

A fejlesztés a tavaly megvalósult I. ütem folytatása, illetve kiegészítése. Akkor a Kossuth utca és az úgynevezett Faluárok egy része készült el 1790 méter hosszan. Most 790 méter hosszan épül mederburkolat, ahol kell támfal készül, megújulnak az átereszek és egyéb vízi műtárgyak.

A II. ütemben így befejeződik a Faluárok vízrendezése és elkészül a mellékágának mederburkolása. Ez egyben a község teljes, átfogó belterületi vízrendezési munkáinak a végét is jelenti. Vagyis megoldódik a település csapadékvíz-elvezetési problémája, amely a felszíni vízelvezető medrek és átereszek eliszapolódása, elavulttá válása miatt jelentkezett.

A beruházás értéke bruttó 82 millió forint, ebből 90 százalék a támogatás, a fennmaradó rész önerő. Az előző fejlesztéshez hasonlóan idén is a Szekszárd-Paksi Vízgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. nyerte a közbeszerzési kiírást. A kivitelezői szerződést június 10-én írták alá a felek, egy héttel később pedig elkezdődtek a munkálatok, amelyek várhatóan november 30-ig be is fejeződnek.

A beruházás nyomán szebb, rendezettebb településkép, élhetőbb falu alakul ki, mely egy turizmusra alapozó községnél elengedhetetlen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!