Közélet

2010.07.28. 07:02

Tíz évesen még túl korai elkezdeni

Nyári szünet van, ráérő gyerekekkel és elfoglalt szülőkkel. Ha iskolaidőben nincs is, most bőven van idő az internetezésre.

Venter Marianna

– Hány éves kortól, és milyen módon használhatja egy gyerek az Internetet? – kérdeztük Király Gabriella klinikai gyermek-szakpszichológustól.

– A felső tagozat előtt mindenképpen csak szülői felügyelettel javaslom az internetezést. A világhálón sok veszély leselkedik a gyerekekre, olyanok, amelyek a szülőnek eszébe sem jutának. Nagyon fontos, hogy tudja az apa vagy az anya, hogy mit néz, mit olvas a gyerek a neten, mert a ő tud szelektálni, a kisdiák nem. Mondhatnánk, hogy a helyzet hasonló, mint a televízió esetében, nem kell eltiltani, de ott kell vele lenni, meg kell beszélni amit lát, olvas. A felelősség a szülőé.

A másik nagyon fontos szempont, ami miatt szükséges a felügyelet, az, hogy korán kialakulhat egyfajta függőség, pláne a nyári szünetben, amikor akár reggeltől estig a gép előtt ülhet, ha nincs megfelelő kontroll.  A pszichológus figyelmeztetése valós veszélyekre utal.

A gyermekek egyre fiatalabb korban kezdik az Internet használatát – valójában a világhálót használók leggyorsabban növekvő rétege most az iskoláskor előtti korosztály. Sok gyerek már hatéves korában használja az Internetet, ők valószínűleg otthon is netezni akarnak már ebben a korban.
A szakemberek szerint a tíz évnél fiatalabb gyerekek általában még nem rendelkeznek olyan kritikus gondolkodási képességgel, hogy magukra lehessen hagyni őket netezés közben, tehát tanácsos velük együtt szörfölni a világhálón.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az internethasználatot tiltása helyett a legjobb, ha a szülők és gyerekek közösen lefektetik a szabályokat Képünk illusztráció
[/caption]
Vitatott téma a közösségi portálokra való bejelentkezés, az egyéni e-mail cím kérdése. Egyes vélemények szerint egyáltalán nem kell ezt megengednie a szülőknek, mások viszont úgy vélik, hogy tíz éves kor után már "kiléphet" a hálóra a csemete. Köztes megoldást kínál, ha a gyerek saját e-mail cím helyett a családi e-mail címet használja. Így nyomon lehet követni, hogy kiknek ír, és kiktől kap elektronikus levelet, és a szülő rá tud kérdezni a gyermek nevére érkező gyanús levelekre.

Sarkalatos pont még a mikor és mennyit kérdése is. A szülőnek ebben határozottnak és következetesnek kell lennie. A könnyes viták és veszekedések elkerülése érdekében már a kezdet kezdetén le kell fektetni a szabályokat.

A legjobb, ha a gyerekekkel közösen kidolgoznak egy olyan megállapodást, amely körvonalazza az otthoni számító-géphasználattal kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket. A megállapodásnak a következőket kell tartalmaznia: milyen webhelyeket kereshetnek fel, és ott milyen műveleteket végezhetnek. Mennyi időt tölthetnek a világhálón, és mit tegyenek, ha zavaró, kellemetlen üzeneteket kapnak. Meg kell tanulniuk azt is, hogy mi az etikus és felelős viselkedés a neten, és hogyan védjék meg személyes adataikat.

A felnőtteknek némi segítséget jelenthet az ellenőrzésben, hogy az Interneten nyomon lehet követni, milyen weboldalakat néztek meg. A böngészők általában megőrzik a közelmúltban meglátogatott webhelyek listáját, és ezekről ideiglenes másolatokat is készítenek.

Hírpotálunk gyors közvélemény kutatást végzett olvasóink körében, hogy mi a véleményük a 9-10 éves gyerekek Internet használatáról, különösen az e-mailezésről, és a közösségi portálokról. Íme, néhány vélemény:
"Szerintem még nagyon korai, de már nagyon sok gyereknek van az ismerőseim között saját e-mail címe. Van sok olyan is, akiknek a szülei nem engedik még sokat számítógépezni sem."

"Szerintem, korai. Sok kellemetlenség érheti a gyereket is meg a szülőt is. Inkább biciklizzen, menjen a játszótérre, nézzen meséket."

"Ha azért szeretné, mert a barátai is fent vannak már, szerintem rosszabb megtiltani neki. A köztes megoldás az lehet, ha a szülő tudja a gyerek jelszavát, és néha be-belép hozzá, hogy kontrollálja a levelezést, ha kell, a gyerekkel közösen. A lényeg, hogy ezt ne tolakodásnak vegye a kicsi, csak meg kell értenie, hogy számos veszélyt rejthet egy közösségi oldal."

"A válasz nem egyszerű. Gyerektől függ, és attól, mire akarja használni az e-mail címet, lehet, hogy csak egy internetes játék beindításához kell, vagy a barátaival levelezni, zenét küldeni, stb. Egy biztos, ha meg is engedik neki, hogy regizzen egy közösségi portálra, csak és kizárólag azzal a feltétellel, hogy a szülő benézhet a profiljába."

A való életben bizalmatlanok, a neten kitárulkozók vagyunk

A szociológusok érdekes jelenségre hívják fel a figyelmet, amely a netezők minden korosztályára vonatkozik. Nevezetesen arra, hogy az emberek egyre zárkózottabbak, bizalmatlanabbak a mindennapi életben, ugyanakkor az Interneten hihetetlenül sok magáninformációt adnak ki – idegeneknek. Bele sem gondolva, hogyan üthet ez vissza a családra, vagy a tulajdonra. A gyerekeknek tehát minél előbb meg kell tanítani, hogy semmilyen személyes információt, adatot ne áruljanak el a világhálón.

Semmi olyat, amelyből idegenek lakcímre, vagyoni helyzetre, szokásaikra, stb. következtetni tudnak. Például rossz ötlet feltenni a közösségi portálra egy ehhez hasonló szöveget: Sziasztok, két hétre elutaztunk nyaralni üdv mindenkinek: Laci Láposlopotyáról, a Fő utca 14-ből.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!