Közélet

2010.07.13. 08:00

Tücsök kutyát is elnyelte a föld, amikor megnyílt

Két helyen beszakadt a telek alatt húzódó pince, a partfal egy része leomlott a nagy esők után az egyik ozorai háznál. A tulajdonos egyelőre nem kapott segítséget, és még nagyobb bajtól tart.

Steinbach Zsolt

– Recsegést-ropogást hallottam, kinéztem az udvarra, és azt láttam, hogy az almafa valahogy furcsán áll. Amikor közelebb mentem, akkor vettem észre egy nagy gödröt, amibe belecsúszott a fa. Pappné Kovács Gyöngyi nemrég érettségizett fia, András idézte fel, mi történt a közelmúltban a házuknál.

Ozorán, a Várhegy utca egyik domboldali portája Pappéké, ahol a nyugdíjas özvegyasszony és fia lakik. Jó fekvésű telek, szép a kilátás, csakhogy a porta alatt több pince is húzódik, a közelmúlt nagy esőzései után közülük kettő is beszakadt. Egy kisebb mélyedés szintén a ház közelében, a kertben keletkezett.

A ház túloldalán, az udvaron levő „almafás kráter” azonban négy-öt méter átmérőjű és mintegy három méter mély. A pinceomlás során az almafával együtt Pappék egyik tacskója, Tücsök is beleesett a gödörbe, szerencsére nem esett baja, ki tudták menteni.

A pincebeszakadásokon kívül  Pappék teraszos telke végén az alattuk levő házsor felett magasodó partfal egy része is leszakadt. Félő volt, hogy a ház áramellátását biztosító villanyoszlop is lecsúszik, és magával rántja a tető egy részét. Ezért az áramszolgáltató átkötötte a villanyvezetéket.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Pappné Kovács Gyöngyi ozorai háza kertjében az almafa mellett, amely félig eltűnt az alatta beszakadó pince gödrében Fotó: K. A.
[/caption]
Pappné Kovács Gyöngyi Budapestről húsz éve költözött férjével Ozorára. Azt mondja, csak akkor derült ki, hogy pincék vannak alatta, miután megvették a házat. Pedig ha ezt tudják, eszükben sem lett volna odaköltözni. Ő maga nyugdíjas, öt éve özvegy, szerény körülmények között élnek a fiával, aki kitűnőre érettségizett, és szeretné, ha továbbtanulna. Annyi jövedelme nincs, hogy egymaga szüntesse meg ezeket a veszélyforrásokat. A pincék ugyan az alattuk levő házakhoz tartoznak, ám azok tulajdonosait sem veti fel a pénz.

Az egyik alsó szomszéd, Kovács Józsefné hálát adott a Jóistennek, hogy nem éppen akkor volt benn a pincében, amikor az leszakadt. – Több, mint száz éve itt van ez a földbevájt pince, nem mi építettük. Annak idején másnak a földje alá turkáltak az emberek, hát ezt nem lehetett volna szabad csinálni. De hát mondja meg, most már mit tudnánk mi, kisnyugdíjasok csinálni?

Pappné Kovács Gyöngyi is ezt kérdezi mindenkitől, de úgy érzi, magára hagyták őket, nem tudja, honnan kaphatnának segítséget. Megkeresték az önkormányzatot, de azt a tájékoztatást kapták, hogy mivel magánterületről van szó, nem tudnak segíteni.

Schranz Istvánné polgármester érdeklődésünkre ezt megerősítette. Azt mondta, hogy magánterületen levő ingatlanok esetében nincs pályázati lehetőség. A községben egyébként mintegy kétszázmilliós kárt okozott az esőzés, tizenegy vis maior pályázatot adtak be, örülnek, ha azok tíz százalékos önerejét ki tudják fizetni.

Pappék azonban mindenképpen szeretnének valamilyen megoldást, mert ki tudja, hogy egy újabb nagy esőzés után hol szakad be a pince, mikor indul meg a partfal, és mit visz magával?

Még nem tudni, lesz-e kárenyhítés

Jelenleg az önkormányzati tulajdonú létesítményekben keletkezett árvízi, belvízi károkkal kapcsolatos vis maior kérelmek ügyintézése folyik Tolna megyében. – A magáningatlanokban okozott károkkal kapcsolatos esetleges kormányzati kárenyhítésről egyelőre nincs döntés – tájékoztatott Sárossy Endre, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megelőzési osztályának főelőadója.

Az önkormányzatoknál bejelentett magánkárokat a helyhatóságok nyilvántartásba veszik, ennél többet azonban egyelőre nem tudnak tenni. A főelőadó szerint jelen helyzetben elsősorban a biztosítóktól várhatnak segítséget a magánszemélyek, természetesen ha van biztosításuk.

Steinbach Zsolt Pappné Kovács Gyöngyi ozorai háza kertjében az almafa mellett, amely félig eltűnt az alatta beszakadó pince gödrében Fotó: K. A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!