Közélet

2010.07.19. 04:08

Utat kell nyitniuk egymáshoz a romáknak és a magyaroknak

Július 18-a a Roma Szolidaritás Napja. Ez adta az apropóját annak a hőgyészi rendezvénynek, melynek keretében a helyi kisebbségi és többségi önkormányzat, valamit az LMP megyei szervezete konferenciát szervezett a roma oktatás, munkanélküliség valamint a szegénység témakörében.

SZ. Á.

A szervezők egyetértettek abban, hogy csak a kölcsönös nyitás ad lehetőséget a társadalmi problémák rendezésére. A kerekasztal beszélgetések feltárták azokat a társadalmi okokat, amelyek oda vezettek, hogy Magyarországon ma a roma fiatalok között az érettségizettek aránya 5 százalék, miközben a többségi társadalomban ez a szám 55 százalék.  A felnőtt roma férfiak  foglalkoztatottsága alig 40 százalékos, megközelítően 120 ezer roma él 700-750 telepen vagy hiányos infrastruktúrájú telepszerű lakó környezetben.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Elültették az összefogás fáját Fotó: K. A.
[/caption]
- Az LMP  programjának egyik alappillére a társadalmi igazságosság, éppen ezért fogadtuk el a helyi roma szervezet megkeresését - nyilatkozta Flóris Zsolt megyei koordinátor. - Fontosnak tartjuk a társadalmi párbeszédet, mert e nélkül nem születhet megoldás egyetlen belpolitikai kérdésben sem.

A párt kiemelten kezeli a civil társadalommal való együttműködés ügyét, ami még inkább fontossá tette számunkra ezt a rendezvényt. Nincs helye a  különböző rétegek egymás ellen fordításának, a problémák mesterséges élezésének. Éppen ezért  ki kell használni minden lehetőséget annak érdekében, hogy a romák és a többségi társadalom utakat nyisson egymás felé.

Kovács János, a hőgyészi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint Hőgyész, mint helyszín jelképes is lehet. Példa értékkel bír a tekintetben, hogy miként lehet megkülönböztetés mentesen, közösen megoldásokat találni egy adott település mindennapi gondjaira.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!