Közélet

2010.08.30. 12:55

A gyermek is munkatárs

A pedagógus és a tanítvány közötti jó kapcsolat alapja a kölcsönös bizalom. Nem elég a tananyagot átadni, az emberi értékekre is összpontosítani kell. Ez Faludi Béláné hitvallása. A nyugdíjas korú pedagógus szellemi tevékenységét Merész Konrád-díjjal ismerte el a város vezetése.

Vizin Balázs

- Mi vonzotta a tanári pályára, azon belül is a földrajz irányába?
- Családi indíttatás nem volt e területen. Édesapám pénzügyőr, édesanyám háztartásbeli volt. Több terület is felkeltette az érdeklődésemet, de az orvosi pályára készültem. Mindennek ellenére agráriumot kezdtem tanulni Mosonmagyaróváron, de hamar rájöttem, hogy ez nem nekem való. Átjelentkeztem a Szegedi Tudományegyetemre, ahol biológiát és földrajzot tanultam. Mindig is érdekelt e két tantárgy. Nem bántam meg, hogy pedagógus lettem, nagyon jól éreztem magam a gyerekek között.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Faludi Béláné közel harminc évig vezette a bonyhádi lánykollégiumot. Szívesen emlékszik vissza tanítványaira Fotó: K. A.
[/caption]
- Új kihívások elé nézett 1964-től: a bonyhádi lánykollégium igazgatója lett.
- Az egyetemen elvégeztem a szakkollégiumi képzést is. Dombóváron kezdtem dolgozni, majd Bonyhádra kerültem. 1964 augusztusától a lánykollégium vezetőjeként láttam el a feladataimat. Nehéz volt. Bár Dombóvárról nagyon sok hasznos tapasztalatot szereztem, azért kihívást jelentett számomra a vezetői állás. Visszagondolva, nem az adminisztrációs feladatok igényelték a legnagyobb odafigyelést, hanem az emberi kapcsolatok ápolása. De fiatal, és lelkes voltam, több évtized távlatából úgy érzem, hogy vettem az akadályokat.

- Miben rejlik a pedagógusi hivatás szépsége?
- Mindig fiatalok között lehettem. Legtöbbször érdeklődő gyermekek vettek körül, akiknek tudtam segíteni. Én a nyitottságot szerettem, azt, hogy a gyerekekkel nem csak abban a hatvan percben tartottam a kapcsolatot, ameddig az óráimat hallgatták. Megadatott számomra, hogy a tanórán kívül is együtt lehettem a növendékeimmel, talán ez volt a kulcs a jó kapcsolathoz. Én a gyermekeket mindig is munkatársként kezeltem.

- Mivel telnek a napjai? Hiányzik a tanórai becsengetések hangja?
- Ameddig volt kertünk, addig ott tettem-vettem. Azóta még többet olvasok. Szakmai ártalom, de főként az ismeretterjesztő könyveket szeretem. Sokat utazgattunk még pedagógusként is, az aktív pihenés híve voltam. Ez több szempontból is hasznosnak bizonyult, hiszen a látottakat felhasználhattam a tanítás során. A gyerekek érdeklődve hallgatták a történeteimet. Az ásványokat is gyűjtjük a mai napig. A civil életben is aktív szerepet vállalunk a férjemmel. Ő az utazók klubját vezeti, én pedig a nyugdíjas pedagógusokét Bonyhádon. Ha csak egy jót beszélgetünk, felidézzük a régi emlékeket, előtörnek a pedagógusi pályám emlékezetes pillanatai. Az érdekesség abban rejlik, hogy 18 éve Merész Konrádtól vettem át a nyugdíjas szervezet vezetését. Jó kapcsolatot ápoltam Koma bácsival, mivel a gimnáziumban ő volt a földrajz szakfelügyelője. Vidám ember volt, akinek mindig volt egy jó szava, vagy kedves mosolya.

- A napokban pedig a Merész Konrádról elnevezett díjat vehette át...
- Őszintén mondom, hogy meglepődtem. Közel két évtizede vagyok nyugdíjban, nem gondoltam, hogy valakinek még eszébe jutok. Jóllehet, nap mint nap találkozom az utcán a volt tanítványaimmal, és jókat beszélgetünk, de az elismerés megtiszteltetésként ért.

Névjegy:

Faludi Béláné 1937. november 8-án született Veszprémben. Általános iskolai tanulmányait Kőszegen és Pápán végezte. A gimnáziumi évei is Pápához kötik. A szegedi József Attila Tudományegyetemen biológia-földrajz szakos középiskolai tanárként végzett. Emellett filozófiából is képesítést szerzett. A dombóvári Apáczai Csere János kollégiumban dolgozott 1964-ig. Ezt követően került a bonyhádi Közgazdasági Szakközépiskola lánykollégiumába. Az intézmény vezetőjeként látta el a feladatait nyugdíjazásáig: 1992-ig. Férje: Faludi Béla, kémia-fizika szakos nyugdíjas pedagógus. Gyermekük, dr. Faludi Béla egyetemi adjunktus, neurológus. Menyük, Dudás Andrea pedagógus. Három unoka boldog nagymamája: Péter 13 éves, Réka 12 éves, Botond pedig 3 éves.

 

Faludi Béláné 1937. november 8-án született Veszprémben. Általános iskolai tanulmányait Kőszegen és Pápán végezte. A gimnáziumi évei is Pápához kötik. A szegedi József Attila Tudományegyetemen biológia-földrajz szakos középiskolai tanárként végzett. Emellett filozófiából is képesítést szerzett. A dombóvári Apáczai Csere János kollégiumban dolgozott 1964-ig. Ezt követően került a bonyhádi Közgazdasági Szakközépiskola lánykollégiumába. Az intézmény vezetőjeként látta el a feladatait nyugdíjazásáig: 1992-ig. Férje: Faludi Béla, kémia-fizika szakos nyugdíjas pedagógus. Gyermekük, dr. Faludi Béla egyetemi adjunktus, neurológus. Menyük, Dudás Andrea pedagógus. Három unoka boldog nagymamája: Péter 13 éves, Réka 12 éves, Botond pedig 3 éves. Faludi Béláné közel harminc évig vezette a bonyhádi lánykollégiumot. Szívesen emlékszik vissza tanítványaira Fotó: K. A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!