Közélet

2010.08.19. 12:13

Nehéz időkben fejlődtek

Címkék#Szedres

Az önkormányzat pénzügyi lehetőségeit illetően nem volt igazán sikeres az elmúlt négy éves ciklus Szedresen. A falu mégis jelentős értékekkel gyarapodott.

Steinbach Zsolt

– Pénzügyileg nehéz helyzetben volt az elmúlt négy évben, és van ma is az önkormányzat. Saját erő híján pályázati támogatást sem lehet szerezni, így az önkormányzati fejlesztések terén túl sok mindenről nem tudok beszámolni – fogalmazott Szedres polgármestere. Koleszár Mihály ugyanakkor hozzátette: a község abból a szempontból szerencsésnek mondhatja magát, hogy több vállalkozás hajtott végre jelentős beruházást Szedresben.

A polgármester többek között a központban hamarosan elkészülő új üzletházra, a Tevel-Závod-Szedres Víz Kft. által 16 millió forintért létrehozott új ivóvízkútra, az elkészült hulladékudvarra gondolt. De megemlítette, hogy a templom külső megvilágítása is elkészül egy helyi vállalkozó révén, vagy, hogy a szedresiek közlekedési lehetőségeit is javítja az M6-os elkerülő útja és a Tengelic-Szedres közötti út most zajló szélesítése, korszerűsítése.

–  Mindez azt jelenti, hogy nehéz helyzetben voltunk ugyan, de a falu fejlődött, méghozzá nem is keveset – értékelt a polgármester.
Ami a konkrét önkormányzati fejlesztéseket illeti, a listán elsősorban járdaépítések, illetve útfelújítások szerepelnek, pályázati támogatással. Ugyancsak pályázati pénz felhasználásával az iskola és az óvoda összesen mintegy 32 millió forint fejlesztést tudott végrehajtani, bútorokat, fejlesztő játékokat, öltöző szekrényeket, számítógépeket vásárolva.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Vidáman telt az önkormányzat és a nyugdíjas érdekszövetség által rendezett falunap. A civileket a jövőben még inkább bevonnák a község ügyeibe Fotó: M. D.
[/caption]
A további beruházásokat elsősorban a pályázatokhoz szükséges önerő hiánya akadályozta. Koleszár Mihály elmondta, hogy a község évek óta mintegy 15-20 millió forintos működési forráshiánnyal küszködik, ezt hitelből kell fedezni, ami még elviselhető mértékű. A hiány nem valamiféle pazarló gazdálkodásból adódik, hanem az állami finanszírozás csökkenéséből. A polgármester megjegyezte, hogy míg 2002-ben nagyjából 500 milliárd forintot kaptak az önkormányzatok az államtól, addig mára 300 milliárdra csökkent az állami pénz.

A községvezető szerint ilyen körülmények között felelőtlenség lett volna beruházások önerejének biztosítására további, fejlesztési célú kölcsönt felvenni. Így Szedres ugyan nincs könnyű anyagi helyzetben, de csőd sem fenyegeti, nem úgy, mint számos, más pénzügyi stratégiát választott települést.

A kevesebb önkormányzati beruházásnak ugyanakkor az is lehet az oka, hogy a nagy infrastrukturális fejlesztéseket Szedres évekkel korábban végrehajtotta, így azokra már nem kellett költeni.
 
Szorosabb együttműködés a civil szervezetekkel

A következő időszakban a polgármester a közbiztonság további javítása érdekében fontosnak tartaná a polgárőrség fejlesztését, illetve egy kamerarendszer kiépítését, amelyre már beadták a pályázatot. Elengedhetetlennek tartja a természeti értékek megőrzését, a fásítást, parkosítást, a Sziget egyesülettel együttműködve. Nélkülözhetetlen az egészséges ivóvíz biztosítása. Az oktatási épületek fűtéskorszerűsítése, nyílászáró cseréje a fenntartási költségek csökkentése miatt is fontos. A faluvezető a sport, a közművelődés, az igényes szórakozás feltételeinek javítását is szükségesnek tartja, méghozzá a civil szervezetek intenzívebb bevonásával.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!