Közélet

2010.08.29. 15:33

Nem volt kegyes a természet a virágos faluhoz

Az egyre szűkülő lehetőségek és a természeti csapások nem hozták könnyű helyzetbe az idén Ozorát. Ám ahogy eddig, most is igyekeznek úrrá lenni a nehézségeken.

TEOL/V.M.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A szerdai piacon a friss zöldségfélék és gyümölcsök mellett sok egyéb, hasznos holmit tudnak beszerezni a falubeliek (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Eddig nem sok jót hozott a 2010-es esztendő Ozorának. Május 31., június 16. és június 22. fekete betűkkel írta be magát a település krónikájába. Ezen három alkalommal közel 200 ml csapadék zúdult a falura, és okozott közel 200 millió forintos kárt. Ozora - Rómához hasonlóan - hét dombra épült, a dombokról lezúduló áradatot azonban nem tudta elvezetni a Cinca-patak.

A meder beszakadt, kilátszanak a közművek. Három hidat kellett lezárni, kettő leszakadt, egynek a boltozata károsodott. Mint azt Schranz Istvánné polgármester elmondta, tizenkét vis maior pályázatot adtak be a károk elhárítása érdekében, és nagyon reménykednek a kedvező döntésben. Ha ezek szerencsésen meg is születnek, akkor is fel kell készülniük arra, hogy a következő két esztendő fejlesztési pénzét elviszi a pályázatokhoz szükséges önerő, amely körülbelül 20 millió forintot tesz majd ki.

Ozora éves költségvetése 430 millió forint. Amire a község méltán büszke lehet az, hogy nincs működési hitele, nincsenek sorban álló, kifizetésre váró számlái. Fejlesztési hitelt ugyan felvett az önkormányzat, de ennek is több mint háromnegyedét már kifizették, nagyjából 2 millió forint törlesztése van még vissza.

Ezt a sok falu számára irigylésre méltó állapotot csak átgondolt, szigorú gazdálkodással lehetett elérni, és lehet fenntartani. Az iskola társulásban működik Fürgeddel és Magyarkeszivel. Minden évben adnak be integrációs pályázatot, és eddig minden évben nyertek is. Ebből a pénzből fejlesztik a pedagógiai munka színvonalát. Társulásban működnek a szociális intézmények is. Mint azt a polgármester hangsúlyozza, az önkormányzat semelyik szolgáltatási tevékenységéről nem akar lemondani, és eddig nem is kellett, mert megkeresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel az intézmények, ellátási formák fenntarthatóak.

A takarékosságra pedig nagy szükség van. Az elmúlt négy év során némelyik állami normatíva jelentősen lecsökkent, gyakran a felére, sőt, olyan is volt, amely teljesen megszűnt, ezt pedig valahogyan kompenzálni kell. Többek között a polgármesteri hivatal működési költségeinek csökkentésével, amely egy köztisztviselői státusz megszüntetésével járt.
Ozora, mint a megye minden kistelepülése, keményen küzd, hogy fennmaradjon. A szépfekvésű, jó adottságokkal rendelkező falu nem adja fel. Az, hogy minden intézményt és szolgáltatást fenn tud tartani az önkormányzat, mégpedig hitel felvétele nélkül, jól mutatja, hogy győzelemre állnak ebben a küzdelemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!