Közélet

2010.08.27. 19:26

Pokoli időszak elé néznek az allergiások

Virágzik a parlagfű, az idén erős fertőzésre számítanak a szakemberek. A sok csapadék miatt ez a gyomnövény is gyorsabban szaporodik a szokottnál. Az ellenőrök eddig 138 fertőzött - és nem kezelt - területet találtak megyénkben.

Mauthner Ilona

Tolna megyében az elmúlt héten jelentősen megemelkedett a légkörben az allergén növények virágporának a mennyisége. Ezzel párhuzamosan egyre több felszólítást kapnak a védekezésre a telektulajdonosok is.

A megyében közel 14 ezer embert tartanak nyilván a gondozóban, de az allergiások száma ennél jóval több, Szintainé Dobrádi Júlia szakbiológus szerint, a megye lakóinak a 15 százaléka érintett.

A parlagfű virágzása idején könnyezik a szemük, prüszkölnek, viszket a bőrük, alig kapnak levegőt. Némi gyógyírt az jelent, ha esik az eső, feltámad a szél, és rövid időre kitisztul a levegő.

Közben a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növényvédelmi igazgatóságának munkatársai az elmúlt hetekben száz felszólítást küldtek ki a termelőknek, gazdaságoknak, hogy vágják le a területükön fellelhető parlagfüvet. Ahol a felszólításra nem reagálnak, ott nemcsak a büntetést, de a kényszerkaszálás költségét is kiróják a terület tulajdonosára.

Tavaly egyébként külterületen 149 ügyben kellett eljárni, ebből 106 esetben rendeltek el közérdekű védekezést, amit két kivétellel a tulajdonos gyorsan el is végzett, hogy a további bírságot elkerülje.

A növényvédelmi bírságot azonban 83 tulajdonos nem tudta elkerülni, ami összesen közel 4 millió forintot jelentett. Belterületen - családi ház kertjében, beépítetlen területen, szántón, összesen 63,5 hektáron -  79 ügyben kellett eljárniuk az ellenőröknek. A települések jegyzői 14 esetben rendeltek el közérdekű védekezést.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tüsszögés, orrfolyás, könnyezés, szemviszketés - ezek a pollenallergia kellemetlen tünetei (illusztráció)
[/caption]
Az idei helyzet semmivel sem jobb a tavalyinál, sőt a hónapokig tartó belvíz miatt több területen nem tudtak rámenni a földre, így a védekezés is eltolódott. Eddig több százezer forint bírságot szabott ki a növényvédelmi igazgatóság, de az ügyek többsége még nincs lezárva.

A megyei földhivatal munkatársai folyamatosan járják a területeket, eddig a bejelentett hívásokkal együtt 167 helyszínen megfordultak, 150 hektárt jártak be. Ebből 132 hektáron találtak fertőzött gócokat.

Molnár Géza, a megyei földhivatal helyettes vezetője felhívja a tulajdonosok figyelmét arra, hogy a volt belvizes földeken, illetve a gabonatarlókon is védekezzenek, ha szeretnék a büntetést elkerülni.

Ugyanakkor egy nevét nem vállaló mezőgazdasági termelő elmondta, felháborítónak tartja, hogy minden kompenzáció nélkül várják el a gazdáktól, hogy soron kívül tárcsázzanak, kaszáljanak a saját költségükön.

Az aratás után a tarlón gyorsan szaporodik a parlagfű, de az őszi vetés előtt nincs arra pénze a termelőknek - ilyen gázolajárak mellett -, hogy soron kívül tárcsázzanak vagy szántsanak. Szerinte azt nem lehet elvárni senkitől, hogy a saját zsebéből finanszírozzon egy nemzetgazdasági problémát.

Allergia, asztma, tüsszögés, orrfújás

Az elmúlt néhány év során duplájára nőtt az országban az asztmás, allergiás gyermekek száma, közülük a pollen-allergiások több mint fele a parlagfű virágporára érzékeny. A  levegő egy köbméternyi mennyiségében található 40-50 pollen már előhozhatja az allergiát. Az ÁNTSZ legfrissebb jelentése szerint a múlt héten volt nap, amikor 230 fölé ugrott a parlagfű pollenjeinek mennyisége.

Az allergiások számát csak becsülni lehet, mert nem mindegyikük megy el szakorvosi rendelésre, sokan a háziorvosuktól kapnak gyógyszert, vagy önmagukat kezelik recept nélkül kapható készítményekkel. Az allergia kialakulásában több tényező is szerepet játszik, ezek egyike a genetikai hajlam, de számos külső tényező is okozhatja. Az allergia és a súlyos, vagy nem kellően kezelt allergiából kifejlődő asztma bármely életkorban kialakulhat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!