Közélet

2010.08.04. 17:01

Tradicionális mesterségekkel ismerkedhetnek a gyerekek

Napjainkban több mint félszáz gyerek dolgozik céhekben Fadd-Domboriban.

TEOL

A hír nem valamiféle középkori időutazásról, még csak nem is fiatalkorú munkavállalók kizsákmányolásáról szól, hanem az Egyesület a Magyarországi Német Gyermekekért (VUK) által immár tizenegyedik alkalommal megrendezett hagyományőrző kézműves tábor eheti programjáról.

Novák Károly táborvezetőtől megtudtuk, hogy a dombori ifjúsági táborban zajló német nemzetiségi program során a tradicionális mesterségekkel egy keretjáték során ismerkedhetnek meg a gyerekek, délelőttönként különféle „céhekben" dolgozva mélyíthetik el a tudásukat a kékfestő, a fazekas, a népi játékkészítő, a mézeskalácsos, a gyertyamártó és az ötvös műhelyekben.

A tábor ideje alatt zajlik egy családi keretjáték is, amelynek során különböző famíliákba „születnek" a táborlakók a program első napján, és élik az adott família életét az egy hetes program végéig.

Az ötvenöt gyermek az ország számos pontjáról érkezett, a legtöbben Etyekről és Hartáról. Novák Károly elmondta, hogy ma már kevesen hoznak otthonról német nyelvtudást, ezért a tábor során a nyelvgyakorlásra is gondot fordítanak, természetesen kötetlen, játékos formában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!