Közélet

2010.08.06. 18:16

Túlélőket találtunk a táborban - fotókkal!

Életmentés, álcázás, az elővizek világa, eligazodás az információs sztrádán, helyes életmód. A fenti témák mindegyike szerepel a héten kezdődött harci túlélőtábor programjában.

TEOL/Venter Marianna

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Egy imitált vészhelyzet: a táborlakónak szűk átjárón átkúszva kell épségben tartani és nem elveszíteni a csomagot és a kézben tartott segédeszközt (Fotó: Mártonfai Dénes)
[/caption]

Húsz lány, harmincnyolc fiú és három felnőtt táborlakó – a legfiatalabb 8, a legidősebb 27 éves –, valamint tizenegy segítő részvételével kezdődött szerdán a hetedik harci túlélőtábor. A résztvevők az ország minden részéből, többek között Mezőfalváról, Nagykanizsáról, Pannonhalmáról, Budapestről, Vaskútról, Győrből, Bajáról, Szekszárdról, Kurdról és Dombóvárról érkeztek a Tolna megyei településre.

Mint azt Bóni Zoltán, a tábor vezetője elmondta, elméleti és gyakorlati szakemberek segítségével változatos és sokrétű ismeretekhez juthatnak a fiatalok a tíznapos tábor alatt. Különféle imitált szituációk segítségével – például kirándulás során a szülőket baleset éri, és a gyerekeknek kell segítséget szerezniük minden lakott településtől távol az erdőben – tanulnak meg a táborlakók tüzet gyújtani, élelemhez- és innivalóhoz jutni a vadonban.

A rendőrségi, szociális és mentálhigiénés előadások mellett az informatikai tudnivalók is helyet kaptak a programban. László Krisztián, az Infodomb Egyesület elnöke és két informatikus kollégája a világháló információs célú használatára és saját honlap készítésére oktatja a gyerekeket, és azt is elmondják nekik, hogyan kerüljék el, hogy netfüggővé váljanak.

A harci túlélőtábor immár országos hírnévre tett szert, a mostani résztvevők között nyolc olyan fiatal van, aki az eddigi összes táborozáson részt vett. A tapasztalatok azt mutatják, hogy olyan ismeretekhez jutnak itt a fiatalok, amelyek valóban a túlélést jelenthetik a mai felgyorsult, elidegenedett világban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!