Közélet

2010.09.06. 14:41

Ahogy telnek a hetek, egyre többet ér az egészséges szőlő

A borászok szerint egy átlagos évhez képest mintegy harminc százalékkal kevesebb szőlő termett az idén a megyében. Néhány fajtából még ennél is nagyobb a kiesés.

TEOL/Mauthner Ilona

Balatonbogláron kezdték idén elsőként a szüretet még augusztus 20 előtt, majd csatlakozott az etyeki, a villányi, az egri és a szekszárdi borvidék is. Először a korai érésű szőlőt, a fehér fajtákat, a csabagyöngyét és az irsait, illetve az oportót szedik le, a későbbi érésű kékszőlők, így a cabernet-k csak szeptember végén, október elején kerülnek a pincékbe. Megyénkben Bátaszéken és Bátán a napokban az oportót szüretelik, ezt követően pedig a rizlingszilvánit.

– Minden borvidéken az átlagosnál kevesebb szőlő termett, a szokásos 3,5 millió helyett idén legfeljebb 3 millió hektoliter bor készülhet – nyilatkozta lapunknak Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.
– Amíg a gazdák egy átlagos szezonban 10-14 naponta, addig idén előfordult, hogy 6-8 naponta permeteztek a szőlő védelmében; aki ezt csak egy-két napra is elhalasztotta, már elkésett – mondta Nagy Gergely, a villányi hegyközségi tanács vezetője, aki szerint a fertőzések elsősorban a merlot és az oportó ültetvényekben okoztak károkat.

A szekszárdi borvidéken is hasonló a helyzet. Nagy István borász, a bátaszéki hegyközség elnöke elmondta, megkezdték az oportó szedését és majdnem minden táblán 10-30 százalék közötti a veszteségük. Az első mérések szerint 14,6-nél magasabb a cukorfok, a sav 7,6 és 9,2 között mozog, a ph érték pedig 2,9 és 3,26 között alakult eddig. Mindent összevetve, ezek az eredmények megfelelőek az oportó esetében. A kékfrankosra a borvidéken a ritkás kötődés a jellemző, nyilván ennek az az oka, hogy a nyár eleji gyakori esők miatt a virágzás elhúzódott.

Több szőlőfajtára jellemző még, hogy vannak olyan fürtök, melyeken néhány bogyó már teljesen érett, míg a mellette lévők még éretlenek. Nem könnyű tehát meghatározni, mikor kezdjék a gazdák a szüretet.
A termelők egy részét - elsősorban azokat, akik nem foglalkoznak borkészítéssel - a szőlő felvásárlási ára érdekli. Horváth Csaba szerint az biztos, hogy a tavalyi nyomott árakhoz képest minden borvidéken jelentősebb áremelésre lehet számítani.

Nagy István szerint ennek mértéke 30-40 százalék körül lesz. A korai fajtáknál vannak nagyobb gondban a termelők, mert a feldolgozók, felvásárlók abban reménykednek, minden rossz hír ellenére több a szőlő, mint ahogy mondják. Pár héten belül kiderülhet, hogy nincs mire várni, és akkor fognak nagyot ugrani az árak, jósolta a bátaszéki hegyközség elnöke.

A szakember szerint már most vannak pincészetek, ahol az oportó kilójáért 65 forintot adnak, pedig az igazán keresett fajták a fehérek, illetve a kékfrankos és a merlot lesz az idén. A felvásárlók egyelőre arra hivatkoznak, hogy nem bír el nagyobb szőlőárat a piac, a bor árát sem lehet tovább emelni. Ugyanakkor a megkérdezett borászatoknak, nagyobb forgalmazóknak nincsenek jelentős készleteik, tehát szükségük van a szőlőre.

A termelők azért szeretnének magasabb felvásárlási árat, mert az idén mind a növényvédőszer ára, mind a gázolajé 25 százalékkal emelkedett, és permetezni is többször kellett, mint egy átlagos évben, így hektáronként a szőlő az idén félmillió forintba került. Ez azt jelenti, hogy száz mázsás termésnél 50 forintos kilónkénti szőlőárral nem maradna semmi haszon a termelőnél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!