Közélet

2010.09.29. 07:12

Aki nem szégyelli, az szépen megélhet belőle

Augusztus óta nem kell adót, járulékot fizetnie annak, aki háztartási munkára magánszemélyt alkalmaz. Takarítóként tisztes jövedelemre lehet szert tenni, de aki után nem fizetnek járulékot, az csak sürgősségi egészségügyi ellátásra jogosult.

Venter Marianna

Ágota hat évvel ezelőtt nyelvtudás és szakképzettség nélkül utazott ki Angliába, a család kilátástalan anyagi helyzete elől menekülve. Az anyja elhagyta a családot, apja munkanélküli volt, testvére még iskolába járt. Albérletben éltek. Ágota mindent elvállalt, dolgozott mosogatóként, rakodott árut szupermarketben, később pedig, amikor megtanulta a nyelvet, vállalt gyermekmegőrzést és takarítást.

Végül ez utóbbi lett a "főállása". Öt éve takarít családoknál, legtöbbnél heti rendszerességgel, de vállal plusz munkát irodaházakban is, általában a hétvégén. Megél belőle, ruházkodásra és szórakozásra is futja, és ami a lényeg: hamarosan lakást vásárolhat a család itthon abból a pénzből, amelyet Ágota "összetakarított".
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Tolna megyében óránként 500-1000 forintot lehet keresni háztartási munkával Képünk illusztráció
[/caption]
Júlia, aki ötvenévesen veszítette el a munkáját, nem ment külföldre. Budapestre jár fel házakhoz takarítani, mosni, vasalni. Lakóhelyén senki sem tudja, miből tartja fenn magát – mint bevallja, nem is rosszul – , a hajdani "valaki".

A háztartási munkából tehát meg lehet élni, ha muszáj, illetve mellék-, vagy kiegészítő jövedelemre lehet szert tenni. A jogszabályok mára utolérték a valós helyzetet, azaz legálissá tették a házimunkáért kifizetett jövedelmet.

Az APEH tájékoztatása szerint az új szabályozás értelmében a foglalkoztatónak nem kell adót és járulékot fizetnie, ha háztartási munkára magánszemélyt alkalmaz. Bevallási kötelezettség sem a foglalkoztatót, sem a foglalkoztatottat nem terheli. A dolgozó kérésére viszont a munkaadó köteles igazolást adni – akár egyszeri alkalommal, akár minden hónapban is – arról, hogy mennyi fizetést adott, illetve hány napot dolgozott nála.

Az adó- és járulékmentességnek azonban feltételei is vannak: a munkaadónak havonta, a munkavégzés megkezdése előtt be kell jelentenie az APEH-hez a háztartási alkalmazott és a saját adóazonosítóját és társadalombiztosítási azonosítóját. Erre azért van szükség, hogy továbbítsák a munkaügyi hatóság és a nyugdíjbiztosítás felé.

A bejelentés és regisztráció elmulasztása 100 ezer forintos bírsággal járhat. A háztartási munkát szabályozó rendelkezés augusztus elején lépett hatályba, kivéve a bejelentési kötelezettségre vonatkozó részét, amely december 1-től hatályos.

A háztartási munkáért kapott bér elég széles skálán mozog. A takarítás tarifája a megyében óránként  500-1.000 forint között mozog. Az ország más területein, illetve a nagyvárosokban magasabb lehet az összeg. Ha a legalacsonyabb tarifával számolunk, és valaki egy hónapban 20 munkanapon napi 8 órát dolgozik így, az 80 ezer forintot kereshet, a magasabb tarifával pedig akár 160.000 forintot. Adó- és járulékmentesen.
Azonban nem szabad elfelejteni, hogy éppen a járulékmentesség miatt társadalombiztosítás sincs, így csak sürgősségi ellátásra jogosult, és táppénzt sem kap. Tehát aki nem nyugdíjasként vállal házimunkát, annak érdemes TB-járulékot fizetnie saját maga után.

Mi számít házimunkának, és ki végezheti

Az új szabályozás szerint háztartási munkának számít a lakás takarítása, a mosás, a vasalás, a gyermekfelügyelet, a házi tanítás, az otthoni gondozás-ápolás, a házvezetés, a kertgondozás, a háztartásban szükséges javítási, állagmegóvási, felújítási munka. Ez utóbbi azonban csak akkor, ha a munkát elvégző személynek nincs szakirányú vállalkozása. Azaz, aki kimeszeli a garázst, annak nem lehet szobafestő és mázoló vállalkozása. Háztartási munkát tehát egyéni vállalkozóként nem lehet végezni, és a foglalkoztató sem lehet cég, csak magánszemély.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!