Közélet

2010.09.28. 21:01

Először találtak csecsemőt a babamentő inkubátorban

Egy csecsemőt hagytak a hétvégén a Balassa János megyei kórház portáján elhelyezett babamentő inkubátorban. Ez volt eddig az első alkalom, hogy valaki élt a lehetőséggel.

H. É.

A körülbelül háromnapos kisfiú 3600 grammal került a gyermekosztályra – tájékoztatta a TEOL.hu-t dr. Harangi Ferenc, a gyermekosztály osztályvezető főorvosa. A testhőmérséklete kicsit alacsonyabb volt az ideálisnál, de egészséges, jól táplálható. A kórházban várhatóan hét-tíz napot tölt, majd intézeti gondozásba kerül.

A kórház portáján öt éve van rá mód, hogy azok a szülők, akik nem tudják felvállalni gyermekük felnevelését, biztonságos körülmények között hagyhassák az újszülöttet. Kilétüket nem vizsgálják.

A szekszárdi gyámhivatal tájékoztatása szerint ilyen esetben elsőként a gyermek anyakönyvezését kezdeményezik, aminek előzetes feltétele a gyám kirendelése. Ezt követően pedig, ha a szülők hat héten belül nem jelentkeznek gyermekükért, a babát tartós gondozásba veszik, majd titkos örökbefogadással egy családhoz kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!