Közélet

2010.09.28. 20:21

Minden nő ilyen konyháról álmodik - fotók!

Átadták kedden a 21. század konyhatechnikájával felszerelt 3 ezer adagos konyhát, a Baka István Általános Iskolában.

Ihárosi I.

Köszöntőjében Horváth István polgármester elmondta, a cél kettős volt, hatékony és racionálisan működő diákétkeztetés, és az, hogy a fiatalok, minél egészségesebb, jobb ételt kapjanak.

Bay Attila az önkormányzati tulajdonban lévő Szekszárdi Diákétkeztetési Kft. ügyvezető igazgatója sorolta a 235 millió 443 ezer forintból megvalósult konyha különlegességeit.

A főzési technológia nemcsak anyag és energiatakarékos, hanem egészségesebb is a hagyományosan főzött ételeknél. Sütésnél például tizedannyi zsiradékot használnak. A berendezések a német, francia és svájci konyhatechnológia csúcsát képviselik.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bay Attila, a Diákétkeztetési Kft. ügyvezetője és Horváth István polgármester az egyik 170 literes főző-sütő serpenyőnél Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
A diákétkeztetésben szerepet kapó háromezer adagos konyha keddi avatóünnepségén részt vettek a tervezők, a kivitelezők, a város és az oktatási intézmények vezetői. Százmillióba került az átépített konyha, és 135,4 millióba a konyhatechnológia. A számítások szerint a beruházás megtérülési ideje hét év.

Minden házasszony álma kicsiben mindaz, amit a konyha tud. Hogy csak néhányat említsünk, a sütő, főző és mosogató berendezések automatizáltak, a különleges elszívó rendszer megakadályozza, hogy a gőz kijusson a konyhába, a szellőző arról is gondoskodik, hogy a dolgozók ne hőségben dolgozzanak. A padozat tisztítása is egyszerű.

A berendezések jóformán magukat mosogatják. S, ha már itt tartunk az úgynevezett fekete mosogatógép a svéd Granuldisk terméke a víz nyomásával és a benne áramló granulátummal tisztítja a makacs szennyeződéseket. A granulátum 2500 mosogatásra alkalmas. Ebből a gépből jelenleg ez az egyetlen Magyarországon. A vízfelhasználás választhatóan 4-8 liter mosóciklusonként.

A másik mosogatógép is energiatakarékos és környezetkímélő, mert forró öblítéssel fertőtlenít. Már készül a hasonlóan korszerű kétezer adagos konyha a Gyermeklánc óvodában, amelynek átadási határideje november vége.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!