Közélet

2010.09.23. 06:29

Százéves, mégis fiatalos - fotó!

Százéves, de abszolút fiatalos a györkönyi általános iskola. Igaz az utóbbi időben komoly „ráncfelvarráson” esett át.

TEOL/Vida Tünde

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Elsősök foglalkozása a györkönyi iskolában. Nagy teljesítmény, hogy az ezerlelkes település meg tudta őrizni nyolcosztályos iskoláját (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

A százéves iskola minden épülete megújult, akadálymentes lett, és két új teremmel is bővült, az ebédlő tetőterében számítástechnikai és napközis foglalkoztatót alakítottak ki. Az épületekre nagyjából 50 milliót fordított az önkormányzat, ami pestiesen szólva nem semmi, tekintve, hogy 170 millió forint a falu költségvetése. Már az is nagy teljesítmény, hogy az ezerlelkes település meg tudta őrizni nyolcosztályos iskoláját. A megmaradás a német nemzetiségi oktatásnak köszönhető, illetve az önkormányzat erőfeszítéseinek, hiszen az intézmény éves költségvetése 80 millió forint, amiből csak ötvenet fedez az állami normatíva.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Így néz ki most a felújított iskola (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Az iskola nemcsak épületei, hanem az abban folyó szakmai munka fejlesztésére is sokat áldoz. Kövérné Horváth Szilvia igazgató beszámolt róla, hogy most fejeződött be egy projekt, amely a kompetencia alapú oktatás fejlesztését célozta. Ennek eredményeként a kollégák szakmailag felfrissültek, új módszereket tanultak.

A tanórákon változatos munkaformákban, módszerekkel folyik az oktatás, sokkal több a játék és sokkal több a tapasztalás útján való tanulás - sorolta az előnyöket az igazgató. Mint mondta, nemcsak a tanórák színesek, hanem az iskolai élet is, felsorolni is nehéz, hogy milyen sokféle szakkör, foglalkozás közül választhatnak a gyerekek. Az idei tanévet például egy Minden kezdet nehéz programmal indították azzal a céllal, hogy a gyerekek összeszokjanak, élményeiket megosszák egymással és egyúttal a tanulmányaikat segítő módszereket ismerjenek meg, sajátítsanak el.

Braun Zoltán polgármester elmondta, hogy a Duna-Mecsek alapítvány az iskola akadálymentesítésén túl a polgármesteri hivatal épületének, a pincefalu több présházának megújulását segítette elő. Vállalkozások is sikerrel pályáztak, így új munkahelyek jöttek létre a községben, ahol jóval a megyei átlag alatt van a munkanélküliségi mutató.

Elsősök foglalkozása a györkönyi iskolában. Nagy teljesítmény, hogy az ezerlelkes település meg tudta őrizni nyolcosztályos iskoláját (Fotó: Gottvald Károly) Így néz ki most a felújított iskola (Fotó: Gottvald Károly) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!