Közélet

2010.09.13. 19:26

Továbbadják az értékeket

A faluban működő Új Élet Nyugdíjasklub megalakulása óta feladatának tekinti a hagyományőrzést és az ezzel kapcsolatos tárgyak, szokások összegyűjtését, továbbadását.

TEOL/V.M.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nagy Sándorné Csík Dávidnak mutatja, milyen ruhát viseltek régen a gyerekek (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]

Mint azt Nagy Sándorné, a klub vezetője elmondta, a helytörténeti gyűjteményük folyamatosan bővül, amelyet nagyon fontos eredménynek tartanak. Egy önkormányzati tulajdonban álló épületben látható eddigi munkájuk gyümölcse, a szépen berendezett helyiségekben régi bútorok, használati tárgyak, ruhaneműk gazdag gyűjteménye várja a látogatókat.

Nem csak a múlt relikviáit gyűjtik, gyakorlati módon is továbbadják a régiek tudását, hagyományait. Az idén pályázati úton nyertek forrást arra a projektre, amelynek segítségével tutyit, illetve zoknit kötni tanították meg a fiatalokat. Régen nem a boltban vásárolták a lábravalót, a színes, díszített, vászontalppal erősített tutyi pedig a nők általános viselete volt. Nem ez volt az első ilyen sikeres kezdeményezés, tavaly pályázati segítséggel a hagyományos horgolt csipke készítésének tudományát adták át az ifjabb nemzedéknek.

Várkonyi Zoltán, a falu polgármestere elmondta, az önkormányzat igyekszik minden segítséget megadni ahhoz, hogy tovább bővülhessen ez a gazdag helytörténeti gyűjtemény.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!