Közélet

2010.11.25. 05:42

Az Év Bortermelője: a „rozékirályért” hét gyermeke is izgul

A statisztika szerint a szekszárdi borvidéknek van a legnagyobb az esélye arra, hogy ide kerüljön az Év Bortermelője kitüntetés. Idén az öt jelölt közül ugyanis kettő - Dúzsi Tamás és Vida Péter - szekszárdi.

TEOL/M.I.

Minden év végén egy különleges esemény okoz izgalmat a hazai borászok körében, az Év Bortermelője cím odaítélése. A Magyar Bor Akadémia által életre hívott elismerés a legrangosabb kitüntetések egyike, melyet magyar borász kiérdemelhet. A Mezőgazdasági Múzeumban tartották a napokban a szokásos Borestet, ahol az idei jelöltek is bemutatkoztak.

Ebben az évben is a szakma, a sajtó és a felkért szervezetek képviselői jelölhettek egy-egy borászt erre a megtisztelő címre. A voksok összesítése után nevezte meg az Akadémia az öt legtöbb szavazatot kapott jelöltet.
Jelölésszámok tekintetében rangidősnek számító Légli Ottó hetedjére került be a legjobbak közé. Őt a sorban Vida Péter követi. A tavalyi év után másodjára állhatott be a sorba Gálné Dignisz Éva szigetcsépi borász.

Dúzsi Tamás „rozékirály” idén először kapott jelölést, akárcsak Áts Károly tokaji borász, aki dűlőszelektált aszúboraival komoly elismeréseket vív ki.
Mind az öt jelölt beszámolt az elmúlt években elért szakmai sikereiről, de megismerhették a borászok mögött álló családokat is. Dúzsi Tamás viccesen meg is jegyezte, hogy a borok mellett a másik szenvedélye a család, hiszen hét gyermeket nevelnek feleségével.

A prózai ismerkedést a jelöltek borainak kóstolása követte, melyhez hideg és meleg falatok társaságában lehetett kötetlenebb beszélgetést folytatni a díjra esélyes borászokkal. Dúzsi Tamásnál nem hiányozhattak a sokat emlegetett rosék mellől az ugyancsak nemzetközi díjas, hosszú érlelésű vörösborai sem. Vida Péter asztalánál pedig lehetőség volt a La Vida borcsalád megkóstolására, mely a borászat prémium kategóriás nedűit foglalja magában.
Az Év Bortermelője címről a döntést december 3-án a Magyar Bor Akadémia hozza nyilvánosságra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!