Közélet

2010.11.22. 07:35

Gyorsan kiérnek a beteghez

Mondhatni, elégedettek a kistérség lakosai az orvosi ügyeleti ellátás minőségével, legalábbis nem panaszkodnak. A következő évtől azonban az ügyeletet ellátó céggel nem a kistérségi társulás, hanem a települések külön-külön kötnek szerződést.

TEOL

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Keller Tamás gyermekorvos Kovács Géza Szilvesztert vizsgálja, aki Mászlonyból érkezett a rendelőbe (Fotó: Tilinger Sándor)
[/caption]

Mostanában a dombóvári kistérségben az orvosi ügyeleti rendszer egy kicsit hasonlít a mesebeli okos lányra, aki jött is, meg nem is, hozott is ajándékot, meg nem is. A rendszer ugyanis változott is, meg nem is. Változott azért, mert a Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsa úgy döntött a közelmúltban, hogy a dombóvári kistérség valamennyi települése külön-külön köt szerződést az eddig is a szolgáltatást nyújtó budapesti Emergency Service Kft.-vel. A kontraktust a központi orvosi ügyelet ellátására határozott idejű 1 plusz 1 éves időtartamra kötik meg az önkormányzatok, ami január elsejétől lép életbe. Korábban a kistérségi társulás állt szerződésben a céggel.

A megállapodásba külön pontként bekerült,  hogy a központi orvosi ügyelettel kapcsolatos kistérségi koordinációs feladatokat, szükséges egyeztetéseket, a szakmai és pénzügyi beszámoló véleményezését és a lakossági panaszbejelentéseket a Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás, illetve annak munkaszervezete végzi. Naszvadi Balázs, a társulás munkaszervezetének vezetője kérdésünkre elmondta, annak ellenére, hogy a településeken ugyanaz a szolgáltató látja el az orvosi ügyeletet, sikerült olcsóbban hozzájutni így a szolgáltatáshoz. Amellett, annak köszönhetően, hogy az önkormányzatok külön megállapodásokat kötöttek az Emergencyvel, gyorsabb volt az ezzel kapcsolatos eljárás is.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár lakosságrányos hozzájárulásán kívül havonta lakosonként 14 forintot fizetnek a falvak és Dombóvár.
Pintér Szilárd, Csikóstőttős polgármestere kérdésünkre azt mondta, az állami normatíván felüli hozzájárulást korrekt árnak tartja, mivel az utóbbi három évben az emelés alig érte el az infláció növekedésének mértékét. Hozzátette, a 900 lelkes falunak van háziorvosi rendelője is, amelyben hetente háromszor áll a doktor a betegek rendelkezésére. - A rendelőért és a fűtés költségeiért nem kérünk térítési díjat, ezzel is próbáljuk megkönnyíteni az orvosunk munkáját - mondta Pintér Szilárd.


Döbröközön 2050 polgár lakik, utánuk fizeti az önkormányzat a hozzájárulást. Szili Lajosné polgármester érdeklődésünkre elmondta, elégedettek a szolgáltatóval, amely eddig és a jövőben is az orvosi ügyeletet szervezi a dombóvári kistérségben, és a sásdi kistérség néhány településén. - A döbrököziek eddig nem jelezték, hogy bármilyen gondjuk, problémájuk lett volna az Emergency Kft.-vel, vagy az általuk végzett szolgáltatás minőségével. Tapasztalatom szerint gyorsan a helyszínre érnek, és soha semmi gond nem volt eddig az orvosi készenléttel - szögezte le a falu első embere.

A települések hozzájárulásai az orvosi ügyeleti díjakra

Rácz Róbert viszont némileg aggódik amiatt, hogy az orvosi ügyelettel kapcsolatos döntés miatt több adminisztrációs munka hárul majd az önkormányzat munkatársaira, de más problémát nem lát a döntésben. - Az emberek többsége elfogadja az Emergency munkatársait, és elégedett az orvosi ügyeleti ellátással - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!