Közélet

2010.11.12. 19:43

Jó hírünk van! Még napokig élvezhetjük a tavaszt

A rengeteg csapadék és a hűvös nyár után valódi ajándék a kellemes novemberi időjárás. Ám ez nem is olyan ritkaság.

Mauthner Ilona

A hosszútávú időjárás-előrejelzés egyelőre nem támasztja alá az a fel-fel bukkanó rémhírt, miszerint az idei lesz az elmúlt évtizedek leghidegebb tele.

A hőmérséklet – legalábbis a jövő hónap közepéig – napközben nem csökken majd nulla fok alá, és belátható időn belül havazásra sem kell számítani. Hétvégére kimondottan napsütéses időt, 14-19 fokot ígér a meteorológia.

Érdemes a szabadba menni. A novemberi jóidő azonban nem különlegesség. Dr. Vörös Géza, megyei növényvédelmi igazgató elmondta, több mint 30 éve gyűjtik az adatokat. Két évvel ezelőtt például egy hétig 20 fok feletti volt a hőmérséklet, ugyanez volt a helyzet 2002-ben is.

Van ellen példa is, az elmúlt húsz év leghidegebb novembere 1999-ben volt. Nappal is fagyott és méteres hó esett. A frontok megviselik az emberek többségét, a nők háromszor többen szenvednek tőle, mint a férfiak.

A megkérdezett szakorvos elmondta, az időjárást előre érzőknél már a változás előtt 48 órával jelentkeznek panaszok: egy fájó sebhely is jelez. Az időjárásra érzékenyeknél pedig már kezelt betegségek jelentkeznek, például reuma, a vegetatív idegrendszer működési zavarai. A rossz alapközérzethez társulhat még hirtelen hangulatváltozás, fejfájás, keringési zavarok, alvásproblémák és depresszió.

Ha további előrejelzésekre kíváncsi, kattintson ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!