Közélet

2010.11.24. 08:27

Veszélyes termékek a polcon: tragédia lehet a karácsonyból

A fogyasztóvédelmi hatóság (NFH) karácsony előtti ellenőrzései során kiemelten vizsgálja a karácsonyi izzók, díszek forgalmazását. A felügyelők bemutató hatósági ellenőrzést tartottak kedden egy szekszárdi szaküzletben.

Venter Marianna

Bemutató hatósági ellenőrzést tartott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) Szekszárdi Kirendeltsége kedden egy szekszárdi műszaki szaküzletben.

Mint azt Foltin Gyula, az NFH vezető-főtanácsosa elmondta, a bemutató ellenőrzést követő vizsgálatok során ellenőrzi a hatóság hogy a fényfüzérek forgalmazása megfelel-e a jogszabályokban foglaltaknak.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Orbán Zoltán üzletvezető (balról) és Foltin Gyula az NFH vezető-főtanácsosa átnézi a kínálatot. Az itt árusított fényfüzérek megfeleltek
[/caption]
Minden egyes üzletben vizsgálják az ellenőrök, hogy veszélyes terméket forgalmaznak-e. Nagy hangsúlyt kap a már letiltott termékek, továbbá a RAPEX Rendszerben közzétett, más tagállamok által letiltott termékek keresése a magyar kereskedelemben.

Ha bebizonyosodik, hogy letiltott terméket vásárolt valaki, az üzletnek, amely eladta a terméket, kötelessége visszavásárolni és kártalanítani a fogyasztót, illetve visszahívni az árut azoktól a vevőktől, akiket ismer, és el tud érni.

Az NFH honlapján (www.nfh.hu, vagy a Hatósági és intézeti adatbázisban (www.piacfelugyelet.hu) weboldalon a megvásárolt vagy megvásárolni kívánt terméket ellenőrizni lehet, hogy letiltották-e valamilyen veszély miatt.

Az NFH mindenkinek azt ajánlja, hogy fényfüzéreket, árammal működő dekorációkat lehetőleg műszaki-, villamossági boltban vagy áruházláncok egységeiben vásároljon, semmiképpen ne piacon, vásárban, és főleg ne utcai árustól.

Póczikné Orosz Valéria, az NFH Szekszárdi Kirendeltségének megbízott vezetője felhívja a figyelmet: akárhol vásárolunk, mindenképpen ellenőrizzük, hogy kapunk-e az árucikkről magyar nyelvű leírást, kezelési és használati útmutatót, s hogy a jótállási jegyet szakszerűen kitöltötték-e. Az pedig elengedhetetlen, hogy a termék vásárlásakor a fizetésről szóló bizonylatot (számlát, vagy nyugtát) a kereskedő átadja. A termék vásárlását igazoló számlát, nyugtát meg kell őrizni, mivel ezzel igazolható a vásárlás megtörténte.

Mivel az ünnep előtti időszakban nem csak a műszaki jellegű termékek kelendőek, hasonlóan körültekintően kell eljárni az egyéb árucikkek vásárlásakor is.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Karácsonyi füzéreket szaküzletben vásároljunk - tanácsolja Foltin Gyula Fotó: Mártonfai Dénes
[/caption]
A ruhát, lábbelit minden esetben próbáljuk fel. Játék vásárlásakor ellenőrizzük épségét, a címke tartalmát. A gyermek életkorának, fejlettségi szintjének megfelelőt válasszuk. Élelmiszer vásárlásánál fokozottan figyeljünk a minőségmegőrzési és fogyaszthatósági időre.

Nem árt tudni: jogszabály nem kötelezi a kereskedőt arra, hogy a hibátlan árut kicserélje. Amennyiben a kereskedő az üzletpolitikája eredményeként visszaveszi a terméket, a gyakorlat az, hogy csak a számla, nyugta, blokk bemutatása mellett, az eredeti csomagolásban lévő, bontatlan, sérülésmentes áruval foglalkoznak.

A megbízott kirendeltségvezető javasolja valamennyi fogyasztónak, hogy látogasson el a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapjára – amennyiben van internetelérési lehetősége -, és a Hasznos Tudnivalók menü alatt tájékozott vásárlóként készüljön az ünnepi bevásárlásra. Amennyiben nincs internethozzáférése a fogyasztónak, a fogyasztóvédelmi hatóság Kirendeltségén a tájékoztató kiadványok térítésmentesen rendelkezésre állnak.
 
Elsősorban segíteni szeretne a hatóság

A megújuló Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a kereskedelmi egységek jogkövető magatartásának fokozása mellett kiemelt feladatának tartja a tájékoztatást, útmutatást. Az új irányvonal nem azt jelenti, hogy a jogsértések mellett elmegy a hatóság. A hatósági ellenőrzések során az a tapasztalat, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások azért követnek el jogsértéseket, mert nem ismerik a vonatkozó jogszabályokat.

A jövőben minden nagyobb horderejű vizsgálat előtt tájékoztatást tartanak, hogy a vállalkozások jogkövető magatartását és a vásárlók megfontolt választását elősegítsék. A kisebb szabálytalanságoknál lehetőséget adnak a hibák kijavításra, és csak súlyos, visszatérő jogszabályszegés esetén bírságolnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!