Közélet

2010.12.08. 07:17

A türelmetlen szülők petíciót küldtek a polgármesternek

Több, mint hatszáz szülő tiltakozott petíciójában a Belvárosi Általános Iskola felújításának csúszása miatt. Az anyák és apák szerint az épíkezéssel járó tortúra megviseli a gyerekeket és a pedagógusokat is.

TEOL/Rácz Tibor

Több, mint hatszáz szülő látta el alírásával azt a beadványt, amelyet a Belvárosi Általános Iskola Szülői Munkaközössége juttatott el a napokban Szabó Loránd polgármesterhez. A szülők azt kérik a városvezetéstől, hogy tájékoztassa őket arról, mikor fejeződik be pontosan az iskola felújítása, mert az előbb szeptember közepére, majd az október végére meghirdetett átadás jócskán elhúzódik.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bedő Gyuláné pedagógus és a Belvárosi iskola IV/b. osztályos tanulói egyelőre az Illyés gimnáziumban tartják az órákat. Várják a visszaköltözést (Fotó: Tilinger Sándor)
[/caption]

Szimonné Imreh Orsolya, a Szülői Munkaközösség elnöke kérdésünkre elmondta, az építkezés előkészületei miatt már a múlt tanév végén más intézményekben tanultak a diákok. Jó darabig tűrték szülők, hogy a gyermekeik – közel hétszáz tanulója van az iskolának – egyik intézményből a másikba vándorolnak, ahogyan a pedagógusaik is.

– Előfordultak késések, amelyek miatt rövidebbek voltak a tanórák, a gyerekeink fáradtak a megpróbáltatások miatt, valamint azért is, mert a különórákat a délutános rendszerű oktatás miatt délelőtt lehet megtartani, így a zene, média vagy sportoktatás végett reggel már el kell indulniuk otthonról, s csak este érnek haza. Amellett a végzős, vagy hatodikos diákoknak, akik hatosztályos gimnáziumba készülnek, szükségük lenne a felvételi előkészítő órákra is, ám az áldatlan állapotok miatt a pedagógusok ebben sem tudnak a segítségükre lenni – húzta alá Szimonné.

Leszögezte, drasztikusabb lépéseket nem kíván tenni a szülők közössége, türelemmel lesznek a városvezetés felé, csak azt szeretnék, ha tudatnák velük, mikor készül el az iskola, mikor áll helyre a régi rend.
Szenyériné Szabolcska Julianna, az Apáczai Oktatási Központ főigazgatója kérdésünkre elmondta, az utóbbi fél évben a diákok tábori körülmények között tanulnak, ahogyan a pedagógusoknak is áldatlan állapotok között kell tanítaniuk. Hozzátette, a gyerekek többségének reggel nyolc órától délután öt óráig a városban kell lenni.

– Ez főleg akkor jelent problémát, ha a diáknak azért kell bejönnie valamelyik szomszédos településről a városba, mert csak délelőtt kilenckor jön úgy be busz a faluból Dombóvárra, hogy az egy órakor kezdődő tanórára beérjen. A későbbi járattal már lekésné az órát, így ha nem napközis, vagy nincs zene- vagy más különórája délelőtt, akkor a diák - legrosszabb esetben – a városban lófrál. 

– A legelkeserítőbb a bizonytalanság. Naponta más információk kapnak szárnyra ezzel kapcsolatban a városban, s ez csak elkeseríti a szülőket és a pedagógusokat is. A szülők kezdeményezését jó és támogatandó ötletnek találom – húzta alá a főigazgató.

Segítené Szabó pótolni a diákok lemaradását

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere kérdésünkre elmondta, felháborítónak tartja, hogy május közepén kiürült az iskola épülete, s az építkezés csak kéthónapos csúszással kezdődött meg. - Minél hamarabb át kell adni az épületet, egyelőre nem időszerű azzal foglalkozni, hogy kik a felelősek. De később ezt is vizsgálni kell. Január 20-a körül vélhetőleg át lehet adni az épületet, s a második félévet már a felújított iskolában kezdhetik a diákok. A konyha azonban csak a tornateremmel együtt adható át, aminek építése viszont csak januárban kezdődik. A 2011-es költségvetési koncepció tárgyalásánál javasolni fogom a képviselő-testületnek, hogy különítsünk el egy összeget azon diákok felzárkóztatására, akik úgy érzik, lemaradtak ebben a tanévben. A pénz a pedagógusok díjazására kell, akik önkéntes alapon vehetnek részt a felzárkóztató oktatásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!