Közélet

2010.12.22. 18:05

Az igazi halászlé titka a részletekben rejlik

A halászlét többféle képpen is el lehet készíteni, tájegységenként más és más receptek és fondorlatok alapján főzik szenteste ezt az ételt.

TEOL/M.Á.

Megyénkben leginkább a dunai halászlé terjedt el, de ahogy a mondás is tartja, ahány ház, annyi szokás. A Duna mentén a halászlevet pontyból, (vagy vegyes halból) sok hagymával, házipaprikával és tésztával készítik, passzírozás nélkül. Az étel meghatározó eleme a paprika, a minőségi őrlemény gyönyörű színt és pompás ízt kölcsönöz neki. Az étel akkor lesz a  legfinomabb, ha bográcsban készül. A dunai halászlevet gyúrt tésztával, vagy speciális halászlétésztával készítjük. Fontos eleme a vöröshagyma is, melyből a tavalyit ajánlják a szakemberek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Halászlé ünnepi tálalásban
[/caption]

Egy négy személyes adaghoz 2 kiló pontyra, 2 liter vízre, 2 közepes vöröshagymára, 4 kanál pirospaprikára illetve sóra van szükség. A ponyt fejét és farkát tisztítás után le kell vágni, majd felszeletelni a törzsét és sűrűn beirdalni. Ezt követően alaposan le kell sózni. Ha ez kész van, lehetőség szerint hagyni kell néhány órát állni a hűtőben. Eközben már fel lehet vágni a hagymát is.

Ha valaki nem szereti az ízét, a főzést követően le is lehet szűrni. Aki szeretne alaplevet is készíteni, első lépesként üvegesre kell párolni a vöröshagymát, majd a pirospaprikát hozzátéve bő fél óráig főzni. Ha ez elkészült, jöhet bele a hal. Nagyjából fél óra múlva készen is van az ízletes főétel. A halászlevet alaplé készítés nélkül is meg lehet főzni, ebben az esetben mindent bele lehet tenni egyszerre, és forrástól számítva 30-40 percen belül már találásra kész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!