2010.12.11. 20:42
Boros kolbász volt az attalai disznóvágás kuriózuma
Harmadik alkalommal szervezett böllérversenyt szombaton az attalai önkormányzat, amivel a falusi disznóvágás hagyományait akarják ápolni.
A verseny reggel 7 órakor kezdődött, a 6 tagú csapatok különböző feladatokat kaptak: egy szépen formált sonkát, két oldalszalonnát, 10 kiló kolbászt, 12 kiló hurkát, egy abált szalonnát és 2 kilogramm tepertőt kellett készíteniük.
Ezeket egy háromtagú zsűri értékelte, ez alapján alakult ki a sorrend a nap végére. Mint a múlt évben, úgy idén is Szatmárcseke, Attala testvértelepülése büszkélkedett a legjobb böllérekkel, az ő munkájukat értékelte a legjobbnak a zsűri.
Mint annak elnöke, Bodó Imre elmondta, a feldolgozás szakszerűsége mellett értékelték a forma- és ízvilágot is, nem volt mindegy, milyen alakúra sült a tepertő. Megemlítette, olyan érdekességeket is kóstolhattak a falu piacterére érkezőkkel együtt, mint a krumplis, a káposztás vagy a boros kolbász.
A második helyen a Somogy megyei Nagyberki csapata végzett, a harmadik helyen pedig a maradék 12 induló csapat, mivel mindegyikük olyan mesterien forgatta a főzőkanalat, a hentesbárdot és a csontozókést, hogy nem akartak további különbséget tenni. Az idei versenyen már két csapattal több vett részt, mint tavaly.