Közélet

2010.12.21. 10:21

Egy év albérlet után beköltözhet a palotába - fotók!

Az ott működő civil szervezetek tagjai, dolgozók, közmunkások költöztetik a Babits művelődési házat, mert január elején megkezdődik a kétmilliárdos Agora-építkezés.

TEOL/I.I.

Ha valaki nem hiányzott hétfőn a Babits művelődési házból, az éppen egy láb alatt lévő újságíró. Nagyüzemben költözködnek, ugyanis hatezer négyzetméternyi területet kell teljesen kiüríteniük. Január első napjaiban megkezdődik az Agora program építészeti részének a kivitelezése.

Tíz óra körül éppen érkezett egy platós autó, amelyre bútorokat pakoltak közmunkások. Majd megjelent egy csapat fiú a Garay gimnáziumból. Hótaposó csizmában, fizikai munkához öltözve Matókné Kapási Julianna igazgató kísérte őket a márványterembe, ahonnan a virágokat cipelték át kézben a hajdani oktatási igazgatóság épületébe. Több fordulót is megtettek.

A márványteremből egy nap alatt eltűnt a 127 nagy retró műanyag fotel, ugyanis azokat jelképes összegért felajánlották kisebb művelődési házaknak. Az majd a visszaköltözéskor derül ki, hogy milyenek lesznek az új bútorok, s mi lesz felesleges, mit tudnak még továbbadni kisebb önkormányzatoknak.

A PTE Illyés Gyula főiskola karának mintegy kétezer négyzetméteres E épületét bérelték ki, oda költözik a művelődési és a művészetek háza. A hónap közepén már megkezdődött az átköltözés, de csak olyan ütemben, ahogy a főiskola az épületet ürítette. Eddig ők ugyanis csak az irodákat költöztették át a Rákóczi utcai új épületszárnyba.

A költözködési hadművelet stratégiája, hogy mindenki a maga holmiját menti, vonatkozik ez a civil szervezetekre is. Feliratozott zsákokba dobozokba kerülnek a hivatalos papírok, saját emlék- és dísztárgyak. A két ünnep között szakcég költözteti majd a zongorákat, és bontja a pultokat, korlátokat.  

Az igazgatói irodában is folyik a dobozolás, de ennek költöztetése marad a két ünnep közötti napokra, mert odaát még ki kell építeni az internet kapcsolatot. A visszaköltözés időpontja valamikor a jövő télen várható.

Címszavakban a jövőről

Az Agora multifunkcionális közösségi központnak alkalmasnak kell lennie felnőttoktatási, területi közművelődési tanácsadó, integráló feladatokra, helyi stratégiák kialakítására. Nem feledkezve meg az élményfunkciókról sem. A Babits nagy moziterme teljesen átalakul, a márványterem lezárható lesz, a színházterem és az egész épület 21. századi technikát kap, miközben belső terei szebbek, tágasabbak lesznek. Emeletráépítéssel bővül az épület és légkondicionált lesz. Kicserélik a bútorzatot. A művészetek háza sokkal inkább megfelel majd kiállító- és hangversenytermi funkcióinak.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!