Közélet

2010.12.16. 17:46

Félmilliárd forint egyetlen csillag ára

Hamarosan új, négycsillagos szálloda nyitja meg kapuit Dombóváron, amely mintegy kétmilliárd forintból épül meg. A szakemberek abban bíznak, a hotel fellendíti a város és a kistérség turisztikai életét.

Rácz Tibor

Jövő év első negyedében várhatóan megnyitja kapuit a még épülő hotel Gunarasban. A wellness szálloda sokak, köztük az építtető Gunaras Zrt.-ben tulajdonrésszel rendelkező dombóvári önkormányzat számára is lehetőséget adhat a városi és a környékbeli turizmus fejlesztésére.

Dr. Kovács Tibor, a két éve – pályázati támogatással – épülő szálloda igazgatója kérdésünkre elmondta, a 94 szobás hotel a korábbi besorolásnak megfelelően négycsillagos minőséget nyújt majd. Ilyen színvonalú szálloda jelenleg nincs a környéken, pedig igény lenne rá – tette hozzá. Végül elmondta, nemcsak a wellness, hanem a konferencia és üzleti turizmus is felfejlődhet.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Várhatóan áprilisig megnyitja kapuját a gunarasi fürdő szomszédságában épülő wellnesshotel
[/caption]
Az idén kevesebb külföldi vendég érkezett Gunarasba pihenni, mint általában. Tigelmann Péter, a Kék Csillag Turisztikai Egyesület elnöke a TEOL.hu-nak korábban azt mondta, főként a német vendégek száma csökkent a turisztikai szezonban. Ezt szeretnék visszafordítani, így több olyan fejlesztés is megvalósult, amelynek később érik be a gyümölcse.

Májusban szentelték fel a Szent Gergely kápolnát, és elkészült az információs iroda, ahol a nyaralók a környék rendezvényeiről, nevezetességeiről érdeklődhetnek. Emellett már épül a négycsillagos wellness szálloda.

A Kék Csillag őszi fórumán elhangzott, ebben az évben a magyar vendégek 80-90 százaléka üdülési csekkel fizetett, ugyanis sok munkavállaló fizetés-kiegészítésként jut a támogatott üdülési lehetőséghez.

Az összejövetelen Szabó Loránd polgármester kiemelte, tovább akarja erősíteni Dombóvár fürdőváros jellegét, s újabb fürdőberuházást is tervez a következő évre. Emellett több takarítási akció is szerepel a tervei között, ami növeli Gunaras vonzerejét.

Naszvadi Balázs szerint is nagyobb hangsúlyt kap a következő két-három évben a turizmus fejlesztése. A Dombóvár és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás munkaszervezet vezetője elmondta, a marketing idén nem volt a legerősebb. Igaz nem is volt olyan pályázati lehetőség, amely kiadványok megjelenését támogatná.

– Jövőre össze kell fognunk a szolgáltatókkal, hogy orvosoljuk a problémát. Több olyan település is van a térségben, amely jó úton halad, ilyen Kocsola, ahol egy vendégház, vagy Várong, ahol egy panzió működik, de ott van Csikóstőttős is, ahol nemrég készült el a pajtaszínház, de említhetném a gyulaji erdőt vagy a Kossuth szoborcsoportot is.

Egy jó minőségű, a környék nevezetességeit bemutató kiadvány felhívhatja a potenciális vendégek figyelmét a környék értékeire, nevezetességeire – hívta fel a figyelmet Naszvadi Balázs.

A gyógyturizmus a legjellemzőbb Dombóváron

Jankóné Leibing Rita, a Dombóvári Tourinform iroda vezetője hírportálunknak elmondta, mindkét irodájukban – egy működik a városközpontban, egy pedig Gunarason – nagyobb volt az érdeklődés idén, mint tavaly, vagy két éve. – Elsősorban a fürdő árairól, szolgáltatásairól kértek információt. Ebből is látszik, hogy még mindig a gyógyturizmus a város legfőbb vonzereje.

Ugyanakkor a kulturális rendezvények miatt is sokan érkeztek Dombóvárra. Fontos megemlíteni a Pécs Európa Kulturális Fővárosa program szerepét is, hiszen ebben az évben a közeli baranyai megyeszékhelyről is szívesen ellátogatnak a dombóvári rendezvényekre. Emellett a Kirakatban a kistérség programsorozat is sok látogatót vonzott városunkba – húzta alá az irodavezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!