Közélet

2010.12.26. 16:05

Irénke néni maga a csoda!

– Legfontosabb nevelési elvem a tantárgy megszerettetése volt – mondja Zsigmond Tiborné dr., kémia- és biológiatanár. Irénke néni az elmúlt tanévben még Simontornyán tanított.

Varga László

A ma már valóban nyugdíjas pedagógus gazdag életútjáról nemrég  könyvet adott ki a Simontornya múltjáért alapítvány. A történetek Zsigmond Tiborné jegyzeteiből, visszaemlékezéseiből születtek. A kiadvány a pedagógus életpályáját mutatja be, tele nevelési élethelyzetekkel, azok megoldásaival.

A címzetes igazgató tíz évet Tolnán tanított, azt követően még negyvenhatot töltött a katedrán. Simontornyára azért helyezték, hogy megmentse, életképessé tegye az akkor alakított kísérleti gimnáziumot. Huszonöt évig iskolaigazgatóként tevékenykedett és kiérdemelte a címzetes igazgató címét.

Irénke nénit a szerénység, az alázat és a műveltség jellemzi, nem véletlenül elsőként kapta meg a Simontornyáért díjat. Korán elhunyt férje emlékének adózva 50 évesen doktorált. Volt tanítványai mesélik, biológiából nála úgyszólván csak négyest vagy ötöst lehetett kapni, pedig igen szigorú tanár volt. Soha nem sajnálta az idejét tanítványaira, akiket óra előtt és néha óra után is rendszeresen korrepetált, míg elérték a kívánt szintet. Kedvenc mondata volt: „Meg tudod tanulni.” Többnyire így is lett.

Volt kollégái tudják, minden órára mindig felkészült, pedig már rutinból is taníthatott volna. Érdekes kísérleteket végzett, a biológiai ismeretek gyakorlati hasznát mutatta be. A róla szóló kiadványban egyik volt tanítványa, aki rövidesen gyógyszerész lesz, azt írta, hogy ő a példaképe, Irénke néni egy csoda! Ennél jobban talán nem is lehet jellemezni.

A 78 éves pedagógus egészséges életmódjának köszönhetően szellemileg friss, jó egészségnek örvend. Szerencsésnek mondja magát, mert hobbija a biológiával kapcsolatos: nagyon szeret gyümölcsöt aszalni és minden évben befőttek, savanyúságok dicsérik elméletben, gyakorlatban megszerzett tudását. Két gyerekének: a Szekszárdon élő dr. Zsigmond Árpád kardiológus főorvosnak és a Pécsett lakó Zsigmond Máriának, aki ugyancsak a pedagógus hivatást választotta, gyakran visz az ínyencségekből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!